IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Subaru спира производството в своя завод в Индиана заради недостига на чипове

Спирането ще засегне производството на 15 хил. автомобила на японския концерн

22:34 | 20.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Tomohiro Ohsumi/Bloomber</em></p>

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomber

Японският производител на автомобили Subaru Corp. заяви, че спира производството в завода си в Индиана, САЩ, до края на април, притиснат от глобалния недостиг на полупроводници, съобщава Ройтерс.

Редица автомобилни концерни като американският Ford и японският конкурент на Subaru Nissan вече предупредиха, че редуцират своите производствени операции в глобален план заради нарушените доставки на чипове, които са широко използвани при новите автомобили. 

Говорителка на Subaru заяви, че спирането ще засегне производството на 15 хил. автомобила в Северна Америка.

Продължаващият глобален недостиг на чипове, а не скорошният пожар във фабриката за производство на чипове на Renesas Electronics, е основният фактор за решението на концерна, добавят от Subaru.

Ръстът на търсенето на потребителска електроника пренасочи производствения фокус на доставчиците на чипове към компании като Apple, тъй като много хора останаха да работят дистанционно по време на първите национални блокади, наложени от правителствата по света заради коронавируса.

През февруари GM и Ford посочиха, че очакват въздействието на дефицита да изтрие милиарди долари от тяхната оперативна печалба за годината. Оттогава недостигът на чипове се задълбочи допълнително, така че очакваното му въздействие ще бъде още по-голямо, когато концерните представят своите данни за първото тримесечие.

Миналата седмица Nissan обяви, че ще намали производството в няколко свои фабрики в Япония през следващия месец заради критичния недостиг на полупроводници. Третият по големина автомобилен концерн в островната страна ще прекрати временно производството в завода си в Кюшу в продължение на осем дни между 10 и 19 май.

Силното земетресение в Североизточна Япония от средата на февруари принуди Nissan да свие производството във своя завод във Фукуока заради нарушените доставки на части от страна на компанията Hitachi Astemo.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още