IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо поскъпва петролът?

Колкото повече се покачва цената, толкова повече ще има интерес да се възобновят добивите

20:27 | 20.04.21 г.
Защо поскъпва петролът?

Поскъпването на петрола се дължи на комбинация от оптимизъм на всички фронтове, свързан с това, че глобалната икономика ще излезе от рецесията, в която попадна миналата година, както и от политиката на ОПЕК. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria финансовият анализатор Димитър Шуйцов.

"Пътят на петрола все още е нагоре, но има няколко лимита, които, след като бъдат достигнати, ще видим успокояване на цените. При Брент това е 70 долара за барел, като максимумът е 80 долара, при които ще видим мощно отпушване на предлагането от страна на САЩ и това може би ще балансира цените", обясни гостът.

По думите на Шуйцов колкото повече се покачва цената, толкова повече ще има интерес да се възобновят добивите. 

„Последните седмици пак се заговори за запаси, тъй като видяхме няколко поредни седмици, в които запасите в щатите намаляват, но всъщност това не е толкова важен фактор от глобална гледна точка, тъй като има едни сезонни размествания, които всяка година стават в Щатите, когато рафинериите променят производството си“, изтъкна експертът.

Според финансовия анализатор нивата на предлагането няма да се увеличават драстично през следващите месеци.

Гостът сподели и очакванията си за темповете на предлагане. Той смята, че в годините те все повече ще се развиват.

„В по-голямата си част наистина предлагането определя цената. Предлагането може много да напредне и по неочаквани начини да бъде увеличено“, каза той.

По думите на Димитър Шуйцов липсата на инвестиции в сектора се дължи на факта, че петролът е приеман за замърсител и че трябва да се прибягва към по-чиста енергия, но чисто икономически реалната причина беше ниската му цена.

Целия разговор вижте във видео материала на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още