IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Притесненията за Covid отново натежаха над европейските борси

Инвеститорите следят внимателно сезона на отчетите на Стария континент

19:34 | 20.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси завършиха търговията във вторник на червено, след като пазарите по света се сблъскват с по-слабите инвеститорски настроения, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи борсовата сесия с 1,9% понижение. Банковият и туристическият сектор се озоваха с по 3,7% надолу, повеждайки спадовете, след като всички сектори и основни борси се оказаха на червено.

Европейски Европейски

Таблица: CNBC

Европейските пазари следват несигурните настроения по целия свят, тъй като нарастващият брой случаи на Covid-19 в много страни отново предизвиква опасения за оценките на акциите. Днес Индия, където има скок на новите случаи, регистрира над 200 хил. новозаразени за шести пореден ден,

Инвеститорите в Европа следят внимателно сезона на отчетите в региона. Новините днес са от Kering, Danone, Atos и Associated British Foods.

Danone отчете 3,3% спад на приходите си от продажби за първото тримесечие, но запази целта си за завръщане към увеличаването на рентабилността през втората половина на годината. Книжата на компанията понижиха стойността си с 1,8% до приключването на борсовия ден.

Цената на акциите на AB Foods се сви с 5,9%, след като коригираната оперативна печалба на компанията се оказа почти наполовина на тази от същия период на миналата година.

7,6% спад на стойността на акциите записа British American Tobacco. Тя поведе пониженията сред компаниите от тютюневия сектор, след като се появи информация, че администрацията на Джо Байдън обмисля изискване за намалено съдържание на никотин във всички цигари, продавани в САЩ. Книжата на Imperial Brands се разделиха със 7,3% от стойността си.

На дъното на европейския индекс на сините чипове се оказа австрийският производител на чипове AMS с 12,9% понижение. То беше записано след появата на информация, че компанията е загубила поръчки от американския технологичен гигант Apple.

Най-добре представилата се компания в Европа се оказа чешкият разработчик на антивирусен софтуер Avast. Цената на акциите му нарасна с 1,3% след обещаващи новини за представянето през първото тримесечие.

Междувременно стана ясно, че безработицата във Великобритания се е понижила неочаквано за втори пореден месец до 4,9% към края на февруари, въпреки блокадите, наложени заради коронавирусната пандемия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още