IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преброяване трябва да сложи край на субсидиите за виртуалните овце

За всяко разминаване в данните да се прави теренна проверка, настоява Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация

11:23 | 21.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

След дни Министерството на земеделието трябва да публикува официалните данни от преброяването на земеделските стопанства, направено през миналата година. Преброяването се прави в страните членки на ЕС на всеки десет години и е основа за формиране на политиките в сектора, за който Европейският съюз отделя близо 40% от общия си бюджет. По неофициална информация на бранша над 200 хиляди са „виртуалните овце“ в нашата страна.

„Нашите подозрения за токсична информация се оправдаха“, коментира по БНР председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев.

Той посочи, че виртуалните животни фигурират в системата на ветеринарните власти, но не и във фермите и за това от асоциацията са сигнализирали нееднократно. Той предупреди, че на база на тази информация в системата, общината разпределя на съответния фермер хиляди декари пасища от общинския или държавния поземлен фонд.

„Чрез тях се усвояват субсидиите за пасища", поясни Караколев. – Така се получава следното – „фермерът Х „има“ налични в момента хиляда овце, а дали ги има, дали не – никой не си прави труда да провери.

По думите му така се ощетяват малките и средни фермери по места. "Те са потърпевши, защото не могат да се възползват от близките пасища, заети от някой, който е на 50-80-100 км“, даде пример Симеон Караколев и потвърди, че се стига до парадокси и да се „стигне и до 10 декара да се дават на една овца“.

Той напомни, че субсидията варира между 30 и 50 лева на декар.

„Можете да сметнете - с едни 10 хиляди декара пасища съответният бенефициент ще получи половин милион“, коментира председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Той не се притесни да разкрие, че корупционната схема работи срещу пари. „Плащат си на тоя, който разпределя тези имоти, вероятно някой служител на въпросната общинска администрация“, убеден е той.

Според животновъдите проблемът може да се реши чрез засичането на данни от преброяването на земеделските стопанства.

„За всяко разминаване да се прави теренна проверка. Не се ли изчисти това, този порочен кръг ще продължава да съществува", категоричен е Симеон Караколев и настоява за публичност и прозрачност при разпределението на пасищата.

Председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация поиска повече самоконтрол. „В момента фермерът и кметът не знаят на територията на дадено място колко са фермите и животните в тях“, посочи той.

Симеон Караколев се надява да има санкции за всички длъжностни лица, които не спазват закона, а прилагат субективна оценка. Той се надява да се спазва и принципът на уседналост на фермерите, които ползват пасищата. 

След формирането на новата земеделска комисия в парламента браншовата асоциация ще внесе свои предложения за законови промени.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още