IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИАЛ: У нас няма регистрирани случаи на тромбоза след AstraZeneca

Засега не се обмисля изтегляне на ваксината от приложение в България, каза Богдан Кирилов

12:12 | 21.04.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>СНимка: Anthony Devlin/Bloomberg</em></p>

СНимка: Anthony Devlin/Bloomberg

Засега не се обмисля изтегляне на ваксината на AstraZeneca и препаратът ще продължава да се прилага в България. Това каза по БНТ директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов.

Той се мотивира, като обясни, че за да бъде изтеглена една ваксина, трябва да има данни, които да показват проблем с ефикасността, безопасността и качеството. „Тъй като това е централизирано разрешен продукт, т.е. Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) го оценява и издава разрешението, това е в техните правомощия“, посочи Кирилов и допълни, че на локално ниво ако има проблеми, ваксината може да бъде спряна, но на този етап данните показват, че съотношението полза-риск е положително, ваксината може да се прилага и съответно тя се прилага.

Той препоръча хората, ваксинирани с AstraZenecaq да изчакат 84 дни и след това да обмислят поставянето на втора доза, но при лица, при които не са настъпили сериозни нежелани лекарствени реакции след поставянето на първата доза и не попадат в рисковата група, е препоръчително да се постави втората доза от съответната векторна ваксина.

Кирилов заяви, че такива редки нежелани лекарствени реакции, свързани с тромбоза, същевременно с тромбоцитопения, не са съобщавани в България. Той призова да се провежда консултация и преглед преди самото поставяне на ваксината.

„В Европа данните се анализират постоянно и тъй като към момента няма категоричност във връзката на тези много редки нежелани лекарствени реакции с приложенията на ваксините, засега ЕМА намира възможна връзка, затова проучванията трябва да продължат", каза още Кирилов.

Преди дни министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов обяви, че ваксината на AstraZeneca няма да се прилага у нас на жени под 60-годишна възраст с повишен риск от тромбози и/или анамнеза за тромбоцитопения. А всички, получили първа доза от препарата на AstraZeneca, които не са проявили сериозни нежелани лекарствени реакции, могат да се имунизират с втора доза от същата ваксина. 

След проверка от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) обявиха, че ваксината на AstraZeneca е безопасна

Някои страни обаче временно спряха ваксинацията с този препарат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още