IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата прогноза за инфлацията на ЯЦБ ще е символично поражение за Курода

Японската централна банка вероятно за първи път ще прогнозира, че инфлацията ще остане под целта от 2% и след 2023 г.

15:42 | 21.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Японската централна банка (ЯЦБ) вероятно за първи път ще прогнозира, че инфлацията ще остане под целта от 2% и след срока, даден от управителя Харухико Курода до началото на 2023 г., казват запознати източници, цитирани от Ройтрес.

Очаква се централната банка също така да намали прогнозата за инфлацията за тази фискална година, подчертавайки предизвикателството, с което се сблъсква при изкореняването на дефлационната тенденция в Япония.

Подобни прогнози, които се очаква да бъдат направени в новия тримесечен преглед на централната банка, който ще бъде публикуван следващата седмица, биха засилили очакванията ЯЦБ да запази огромния си стимул в обозримо бъдеще.

Въпреки че централната банка може да нарисува по-розова картина за икономиката поради силния износ, тя ще предупреди за напрежението върху потреблението от скорошно нарастване на случаите на заразени с COVID-19, посочват източниците на Ройтерс.

„Силното външно търсене помага на японската икономика, но подновените пандемични мерки ограничават перспективите“, каза един от източниците.

„Ще отнеме време, преди инфлацията да се ускори стабилно, предвид основната слабост в растежа на цените“, каза друг източник. Това е мнение, което мнозина споделят.

Третата по големина икономика в света се съживи от предизвикания от пандемията спад през миналата година благодарение на подкрепата на износа. Но бавното въвеждане на ваксини и подновените ограничения заради вируса помрачават перспективите.

По време на двудневното си заседание, приключващо на 27 април, ЯЦБ се очаква да запази основната лихва на ниво от -0,1% и 0% за лихвата по 10-годишните облигации.

Очаква се още банката да понижи прогнозата си за основната потребителска инфлация за годината, която започва през април, от текущите 0,5%.

Освен това централната банка ще публикува за първи път прогнози за фискалната 2023 г., които ще покажат, че инфлацията ще се движи около 1%, твърдят източниците.

Макар че подобни слаби прогнози за цените не са изненада за пазарите, те биха били символично поражение за Курода, чийто настоящ петгодишен мандат приключва през април 2023 г.

Години на силно печатане на пари не успяха да ускорят инфлацията към целта на ЯЦБ, принуждавайки я да запази за продължителен период това, което първоначално беше замислено като бързо решение за преодоляване на дефлацията.

В доклада ЯЦБ може да преразгледа прогнозата за растеж за тази година и да предложи по-оптимистична оценка за икономиката, отколкото преди три месеца, тъй като силният растеж в САЩ и Китай подкрепят износа, посочват източниците.

Но централната банка ще предупреди, че всяко възстановяване ще бъде скромно, тъй като разпространението на новите случаи на заразени с коронавирус вреди на потреблението.

В рамките на текущите прогнози, направени през януари, ЯЦБ очаква икономиката да нарасне с 3,9% през тази фискална година и да се разшири с 1,8% през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още