IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надценен ли е пазарът на нискокачествен дълг?

Повишението напоследък в цените на облигациите на компаниите с неинвестиционен рейтинг отрязява спадa на дефолтите

16:52 | 26.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Проблемните компании днес са малко. Това е добра новина за инвеститорите във важна област на финансовата система, пише Майкъл Макензи за Financial Times.

Притежаването на дълг на най-рисковите компании в САЩ и Европа осигури положителна доходност през годината досега за инвеститорите във фиксиран доход, рядко печелившо място в огромната вселена на публично търгувания дълг.

В контраст, притежателите на по-качествени облигации, продавани от правителства и компании, имат отрицателна възвръщаемост през 2021 г. Това се дължи на очакванията за по-високи лихвени проценти с нарастването на икономическия растеж и инфлацията. С нарастването на лихвите съществуващите облигации стават по-малко привлекателни за инвеститорите в сравнение с новите емисии.

Разликата в представянето между дълговете с високо и по-ниско качество може да изглежда странно, като се има предвид, че общото покачване на доходността на облигациите тази година можеше да се очаква да засегне повече затруднените компании. Обяснението се основава на това как се държат пазарите, след като е в ход икономическото възстановяване.

С намаляването на риска от корпоративни дефолти акциите и дългът, издавани от фирмите с „неинвестиционен“ рейтинг (т. нар. спекулативни), които имат по-лоши баланси, поскъпват рязко - както се наблюдаваше през 2009 и 2003 г., когато нискокачествените облигации рязко повишиха цената си, след като пикът при дефолтите отмина и рецесията приключи.

„Дефолтите намаляха много и компаниите рефинансират дълга си при по-ниски лихви, и ако получим очакваното възстановяване на печалбите, нискокачественият дълг може да се представи добре през следващата година“, коментира Ейдриън Милър, главен пазарен стратег в Concise Capital, компания за управление на активи, специализирана в дългове на малки компании.

В действителност наскоро Fitch Ratings прогнозира спад в очакваното ниво на дефолти сред компаниите със спекулативни рейтинги през тази година до 2% от 3,5% през 2020 г. Преди година се предвиждаше темп от 5,2%, а пък пикът през 2009 г. бе на ниво от 14%.

При намаления страх от дефолти по-високият поток от доходи, плащани от компаниите с по-нисък рейтинг, изведнъж стана привлекателен в сравнение с относително скромните оферти от облигациите с висок рейтинг.

Наскоро от BlackRock заявиха, че търсенето на доход на облигационния пазар с висока доходност от страна на инвеститорите е допринесло за силните им клиентски потоци по време на впечатляващо представяне през първото тримесечие за мениджъра на активи.

Нуждата от доходи помага да се обясни друга странност на текущия пазар с висока доходност. Рисковата премия, свързана с притежаването на облигациите с най-ниско качество, се е свила значително спрямо американските ДЦК.

Спредът намаля до най-ниските нива, наблюдавани през десетилетието след финансовата криза. Нещо повече, това се случи на фона на продажбата на нискокачествен дълг за рекордните 140 милиарда долара през първото тримесечие. Bank of America прогнозира продажби в размер на 475 млрд. долара през 2021 г., което е 10% увеличение спрямо рекордната 2020 г.

Последна актуализация: 22:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още