IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският бизнес с интерес към България въпреки Brexit

Проблемите са в това, че износителите не знаят все още всички изисквания, коментира Гилбърт Маккол, зам.-председател на Британско-българската бизнес асоциация

17:09 | 21.04.21 г.
Британският бизнес с интерес към България въпреки Brexit

“Британско-българските икономически и търговски отношения не са засегнати, бизнесите се справят, няма негативна реакция. Основните проблеми са свързани с това, че бизнесите не разбират или не знаят все още всички изисквания”, коментира той. Експертът е на мнение, че както износителите, така и вносителите, имат нужда от съвети, за да знаят за допълнителните разходи.

Според Маккол по-големите бизнеси във Великобритания се справят по-добре с последиците от Brexit, защото са по-добре организирани да решат проблемите пред тях.

“Бизнесите, които не са толкова доволни, са по-малките - които търгуват с индивидуални клиенти, заради допълнителните разходи”, посочи той.

Маккол коментира напрежението между Република Ирландия и Северна Ирландия. По думите на експерта желанието на хората в двете страни е да няма граница между тях, но смята, че няма прости решения на проблема.

“Най-доброто е да продължат разговорите между Обединеното кралство и Европейския съюз за постигането на разумен компромис... Цялостно решение ще бъде много трудно да се постигне”, очаква заместник-председателят на Британско-българската бизнес асоциация.

Маккол се спря и на бъдещето на финансовите услуги в Кралството. “Това, което британското правителство и бизнесите във Великобритания искат, е равнопоставеност”, изтъкна той и коментира, че това ще зависи от регулаторите на Острова и Евросъюза.

Експертът отбеляза, че очакванията за британската икономика са за ръст от 4,5% през 2021 г. и от 5,5% през следващата година. “Ако приключим с карантината и спада заради пандемията, то тогава прогнозата би била много позитивна”, очаква Гилбърт Маккол.

Преодолени ли са проблемите с проверките по границите на ЕС с Великобритания? Към кои сектори имат интерес британските инвеститори?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още