IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Противниците на Русия ще съжаляват, ако прекрачат границата

Отговорът на Русия ще бъде асиметричен, бърз и суров, предупреди държавният глава в годишната си реч

20:42 | 21.04.21 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;EPA/MAXIM SHIPENKOV</em></p>

Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Руският президент Владимир Путин предупреди другите държави да не прекрачват „червените линии“ на Русия, тъй като в противен случай ще има твърд отговор от страна на Москва.

„Тези, които отправят провокации, застрашаващи ключови елементи от нашата сигурност, ще съжаляват за това повече, отколкото за каквото и да е било друго от дълго време насам“, заяви държавният глава в годишната си реч за състоянието на нацията в сряда, цитиран от Bloomberg. „Отговорът на Русия ще бъде асиметричен, бърз и суров“, категоричен бе той.

Руският президент не посочи конкретни страни, срещу които са насочени заплахите. Той обаче уточни, че Русия ще определя докъде се простират „червените линии“ конкретно за всеки отделен случай. Путин похвали руските ядрени оръжия, но не пропусна отново да отправи покана за преговори с други световни сили за подсилване на стратегическата стабилност.

Рублата поскъпна след края на речта на президента, която някои анализатори очакваха да има още по-войнствен тон. Минути преди 18:30 ч. българско време руската валута се разменя при цена от 76,5831 рубли за долар.

Руският президент и американският му колега Джо Байдън преговарят за среща на върха по покана на САЩ, въпреки че Вашингтон наложи нова порция санкции срещу Москва. Путин също така се очаква да се включи в срещата за климата на Байдън, която започва в четвъртък.

Путин, според когото натискът срещу Русия се е превърнал в „нов вид спорт“, остро критикува определения от него като опит за преврат в Беларус, който е предвиждал и убийството на президента и близък до Кремъл Александър Лукашенко.

„Практиката да се организират преврати, политически убийства, включително на високопоставени държавни представители, отиде твърде далеч“, каза Путин. „Те прекрачиха всички граници“, допълни държавният глава.

Докато течеше речта на президента, се проведоха протести с искане за освобождаването на опозиционера Алексей Навални, който започна гладна стачка преди три седмици. По информация, цитирана от БТА, са арестувани най-малко 300 души в цялата страна.

Според неправителствената организация „ОВД-Инфо“, специализирана в наблюдението върху протестите в Русия, тези арести са направени в най-малко 40 града, основно в Сибир и Далечния изток. Там, поради часовата разлика, демонстрациите с начален час 19 ч. са започнали по-рано.

Някои активисти са били задържани още преди протестите. Извършени са също претърсвания на помещения, свързани с организацията на Навални „Фонд за борба с корупцията“ (ФБК).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 2 години
путин ке падне! Ке падне путин, ке падне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още