IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява за трети пореден ден*

Върху цените натежаха правителствените данни за първото нарастване на американските запаси от месец

10:46 | 22.04.21 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Петролът поевтинява за трети пореден ден, след като данните показаха нарастване на американските запаси, а инвеститорите са разочаровани от неравномерното възстановяване на глобалното търсене, след като Индия отчете рекорден дневен ръст на новозаразените с коронавирус, предаде Bloomberg.

Фючърсите върху сорта Брент понижават цената си с 0,32% до 65,11 долара за барел, докато тези върху американския лек суров петрол (WTI) поевтиняват с 0,37% до 61,12 долара.

Върху цените натежаха правителствените данни за първото повишение на американските запаси от месец. Данните от САЩ показаха изненадващо увеличение с 594 хил. барела на резервите от суровини. Главоломното нарастване на случаите на коронавирус в Индия, която е третият по големина вносител на петрол, вреди на потреблението, а мерки бяха въведени отново в големите градове. Това притъпява положителните сигнали за търсенето в други икономики, включително Китай и САЩ.

петрол петрол

Така започналата негативна вълна на пазара на „черно злато“ заплашва да върне цените обратно към 60 долара за барел, подкопавайки силното представяне през миналата седмица, когато пазарът беше въодушевен от добрите прогнози за световното търсене на горива от Международната агенция за енергетика (МАЕ) и Организацията на страните износителки на петрол.

Фючърси върху американския петрол все още повишават цената си с повече от 25% тази година, докато глобалният бенчмарк Брент изостава. Въпреки това този бичи модел предполага силна устойчивост.

„Азия, особено Индия, се превръща в епицентър на всички страхове около търсенето“, каза Стив Инес, главен пазарен стратег в Axi. И все пак той подчерта перспективите за подобрено потребление през лятото на северното полукълбо, подпомогнато от сезона с повече пътувания в САЩ.

Като цяло глобалната картина и перспективите за краткосрочно търсене на горива са смесени. Докато ваксинационните кампании подтикват към по-голяма активност и нарастваща мобилност в САЩ и части от Европа, пандемията затяга ограниченията в други места по света.

Миналата седмица броят на диагностицираните с Covid-19 надмина нивата, регистрирани от началото на пандемията, като рекорден ръст записа Индия. Показвайки мрачната ситуация в Южна Азия, в четвъртък Индия съобщи за рекордните 314 835 нови случая. Бумът на заразени Мумбай и Ню Делхи принуди властите да наложат ограничения върху движението.

Въпреки че Индия е изправена пред криза, други страни обявиха плановете си да отворят икономиките си, обещавайки потенциален тласък на търсенето на петрол. Сред тях е Франция, която ще премахне ограничаването на движението и ще отвори отново училищата през следващите седмици, а Гърция ще облекчи повечето мерки за блокиране през май преди началото на туристическия сезон.

От своя страна, залагайки на повишаване на търсенето, алиансът ОПЕК + планира да отпусне големите си ограничения на предлагането от май до юли.

*Информацията е актуална към 09:42 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 2 години
когато започне чистенето на петоколонниците , гледай да не си в БГ ... :)))иначе нямало Ф16блок70 , били само чертеж ... те ти видео от учението в гръцко ... :)))https://***.youtube.com/watch?v=xRyuCqd8zSU
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Упс, и почна зачистването на 5-тата колона.Споко ве Инвесторе, до вас има много време...Но не толкова, колкото ви се иска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Петролът поевтинява за трети пореден ден* В как? Казаха на американският посланик да се измита от Москва, той отлетя... и те ти следствие :)Или причина?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още