IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът наложи мораториум на решенията на правителството в оставка

Решението бе прокарано със 151 гласа на депутати от всички партии без ГЕРБ

12:27 | 22.04.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова защити решенията за смени на директори в енергетиката. <em>Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ</em></p>

Министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова защити решенията за смени на директори в енергетиката. Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

След двучасово разгорещено заседание парламентът прие мораториум върху действията на правителството в оставка на Бойко Борисов. Парламентарната група на ГЕРБ-СДС не участва в гласуването, а останалите 151 депутати от всички други партии гласуваха със "за".

Мораториумът върху действията на Министерския съвет и министерствата включва възлагане на концесии, даване на разрешения за проучвания за подземни богатства, поемане на дългове, промени в ръководствата на дружества и болници, разпоредителни сделки с имущество и назначения в държавната администрация.

Обсъждането на решението не мина без препирни между БСП и останалите партии, но и с ГЕРБ.

Депутатът Тома Биков от ГЕРБ-СДС обяви, че мораториумът е противоконституционен. Освен това призова останалите да кажат дали ще управляват, тъй като ГЕРБ ще върне мандата.

Според председателя на социалистите (които предложиха подобен проект) Корнелия Нинова останалите партии са забавили мораториума в спор "Кой да води бащина дружина“. Именно заради това се е стигнало до назначения на второто ниво на властта в сектори като енергетика, земеделие и здравеопазване.

Мораториумът не е приет миналата седмица, защото е нямало как юридически да е в решението за комисията за ревизията, обясни председателят на групата на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова. Тя обеща промени, които да дадат възможност на следващото правителство да ревизира назначенията на "калинки".

Конкурсът за назначенията на директори на Българския енергиен холдинг е приключил в края на март по законова процедура, подкрепена от БСП, заяви министърът в оставка Теменужка Петкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Струва ми се,че много скоро ще скапят държавата и ще блокират основни дейности..... тя и сега не работи много бързо , но ще стане поне 3 пъти по тегаво ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още