IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis маха цифровите скоростомери при Peugeot 308 заради дефицита на чипове

Традиционните аналогови скоростомери ще се появяват в автомобилите от тази серия до края на май

18:43 | 22.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;</em><em>Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Автомобилният концерн Stellantis, който беше сформиран след сливането на PSA Group и Fiat Chrysler Automobiles в началото на годината, обяви, че ще замени цифровите скоростомери с по-старомодни аналогови устройства при един от своите модели от марката Peugeot заради глобалния недостиг на чипове, който продължава да помрачава автомобилната индустрия, съобщава Ройтерс. 

Решението на автомобилния производител ще засегне само новите автомобили Peugeot 308, докато при моделите от останалите марки на групата като Chrysler, Citroen и Jeep няма да има промени.

„Това е елегантен и гъвкав начин да се преодолее дадена пречка при производството на автомобили, докато кризата с чиповете не приключи“, изтъква говорител на Stellantis.

Производството на автомобили Peugeot 308 вече беше нарушено във френската фабрика на групата в Сошо заради дефицита на полупроводници.

Пандемията от COVID-19 увеличи търсенето на чипове от страна на индустрията за потребителска електроника, тъй като много хора по света продължиха да работят дистанционно.

Традиционните аналогови скоростомери ще се появяват в автомобилите Peugeot 308 до края на май, съобщиха от компанията, докато Stellantis ще продължи да използва цифровите скоростомери за своите модели с по-висок марж, като кросоувъра Peugeot 3008.

Изграждането на настоящото поколение Peugeot 308 ще бъде прекратено тази есен.

Миналата година Peugeot успя да продаде около 98 хил. автомобила от този модел.

По-рано този месец Stellantis разкри, че планира да разработи четири платформи за електрически превозни средства, които да предлагат до 800 километра пробег с едно зареждане.

Четиринадесетте марки в групата, включително Alfa Romeo, Fiat, Opel, Peugeot и Jeep, ще започнат да пускат електрически превозни средства, използвайки новото шаси през 2023 г.

„Тези платформи ще бъдат преработени, за да станат платформи за изцяло електрически автомобили", заяви изпълнителният директор на групата Карлос Таварес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още