IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: ЕЦБ не обсъжда постепенно премахване на стимулите

Средносрочните рискове остават по-балансирани, каза председателят на Европейската централна банка

18:53 | 22.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард заяви, че банката не обсъжда постепенното спиране на спешното изкупуване на облигации, въпреки че вижда признаци, че икономиката започва да се отърсва от пандемията от коронавирус, съобщи Bloomberg.

Макар да отбеляза, че средносрочните рискове за икономиката са балансирани, тя отхвърли всякакво внушение, че ЕЦБ мисли за намаляване на стимула, описвайки идеята като „преждевременна“.

„Излизащите икономически данни, проучвания и показатели предполагат, че икономическата активност може да се е свила отново през първото тримесечие на тази година, но сочат към възобновяване на растежа през второто тримесечие“, каза Лагард на пресконференцията след заседанието на ЕЦБ, на което банката остави без промяна паричната си политика.

„Всяко постепенно спиране не е обсъждано и е просто преждевременно“, категорична беше Лагард.

Управителният съвет на централната банка остави в сила своята програма за изкупуване на облигации в размер на 1,85 трлн. евро и потвърди, че покупките ще се движат с повишени темпове през текущото тримесечие.

Банката също така запази лихвения процент по депозитите на -0,5% и се ангажираха да продължат дългосрочните заеми за банки, за да поддържат приток на кредити към бизнеса и домакинствата.

„Като цяло, докато перспективите за растеж в еврозоната в близко бъдеще продължават да са слаби, средносрочните рискове остават по-балансирани“, каза Лагард.

ЕЦБ значително ускори покупките на активи през миналия месец, за да ограничи последиците от разпродажбата на държавни облигации, което предизвика бързото икономическо възстановяване на САЩ от пандемията.

Оттогава централната банка изразходват средно 17 млрд. евро на седмица по програмата за покупка на активи при пандемия, в сравнение с около 14 млрд. евро на седмица в началото на 2021 г. Целта е да се запазят благоприятни разходите за заеми за компании, домакинства и правителства в еврозоната.

Както беше обявено на днешното заседание, нетните покупки ще продължат до края на март 2022 г. Повече от 60% от икономистите в скорошно проучване на Bloomberg очакват ЕЦБ да се придържа към този график въпреки редовните обещания от страна на някои банкери, че ще разширят програмата, ако е необходимо.

През последните седмици Европейският съюз увеличи значително темповете си на ваксинации, отваряйки пътя за икономически растеж, който се очаква да набере сила през втората половина на годината. Засега голяма част от блока все още е изправена пред сериозни ограничения заради високия брой заразени с коронавирус.

„В перспектива напредъкът в кампаниите за ваксинация, които трябва да позволят постепенно облекчаване на мерките, трябва да проправи пътя за стабилно възстановяване на икономическата активност през 2021 г.“, каза Лагард.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още