IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богатите латиноамериканци търсят ваксини срещу COVID в САЩ

Липсата на възможност за имунизация кара заможните хора в Латинска Америка да пътуват хиляди километри, отваряйки и нова бизнес възможност

22:56 | 22.04.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Ваксинация в Калифорния.&nbsp;Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Ваксинация в Калифорния. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Те пътуват хиляди километри със самолет от Латинска Америка до САЩ, като в някои случаи вземат транспорт, който направо от летището ги откарва до мястото за ваксинация срещу COVID-19. Сред тях има политици, телевизионни знаменитости, висши служители на компании и футболен отбор.

Заможни хора от Латинска Америка вземат чартърни самолети, резервират си места за полети, купуват автобусни билети и наемат коли, за да получат ваксина в Съединените щати поради недостиг на доставки в родните им страни, пише "Асошиейтед прес" в материал, цитиран от БТА.

Вирджиния Гонсалес и съпругът й пътували със самолет от Мексико до Тексас, а после взели автобус, за да стигнат до място за ваксинация. Те повторили пътуването за втора доза. Двойката от Монтерей, Мексико, действала по съвет на лекаря, лекуващ съпруга от рак на простатата. Те изминали общо 2200 километра при двете пътувания.

"Това е въпрос на оцеляване", каза Гонсалес за получаването на ваксина срещу COVID-19 в Съединените щати. "В Мексико властите не купиха достатъчно ваксини. Като че не ги е грижа за собствените им граждани", казва тя.

Мексико, чието население е почти 130 милиона, осигури повече ваксини от много латиноамерикански държави - по данни от понеделник около 18 милиона ваксини от САЩ, Китай, Русия и Индия. Повечето от тях са давани на здравни работници, хора над 60 години и някои учители - засега те са единствените, които имат право да се ваксинират. Повечето други латиноамерикански страни, с изключение на Чили, са в същото положение или по-зле.

Затова търсачите на ваксини, които могат да си позволят да пътуват, идват в Съединените щати, за да избегнат дългото чакане, включително хора чак от Парагвай. Тези, които предприемат пътуването, трябва да получат туристическа виза и да имат достатъчно пари, за да платят за необходимите тестове за коронавирус, самолетни билети, хотелски стаи, коли под наем и други разноски.

В Мексико процъфтява бизнесът с чартърни полети до Тексас.

Гонсалес и съпругът й са били ваксинирани в град Единбърг, Тексас, намиращ се на около 254 километра от дома им. Но имайки предвид, че сухопътните гранични пунктове са затворени за несъществени пътувания, двойката решила да вземе търговски полет до Хюстън, а после да пътува с автобус.

По-рано този месец 19 играчи на професионалния футболен отбор от Монтерей, известен като "Раядос", пътуваха със самолет до Далас, за да се ваксинират, съобщиха местни медии. В Перу икономистът Ернандо де Сото, кандидатирал се за президент, се сблъска с враждебни реакции, след като призна, че е пътувал до САЩ, за да се ваксинира.

Стикер, раздаван на ваксинирани в Калифорния, на който на испански пише "Ваксинирах се за своето семейство". Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Телевизионни знаменитости публикуват в социалните медии съобщения за своите пътувания, предизвиквайки презрението на много зрители, които ги обвиняват, че парадират със своите привилегии. Мексиканският телевизионен водещ Хуан Хосе Оригел публикува в Twitter своя снимка, на която се вижда как се ваксинира в Маями през януари. Аржентинската телевизионна знаменитост Янина Латоре също пътува до Маями, за да може нейната възрастна майка да получи ваксина, и публикува видезапис в Instagram. Малко след това властите във Флорида започнаха да изискват доказателства за жителство за тези, които искат да се ваксинират.

Но близо половината американски щати, включително Тексас, Аризона и Калифорния, нямат подобно изискване и ще приемат всяка официална форма на идентификация със снимка.

Много от пътуващите имат приятели или роднини, които живеят в САЩ и могат да им помогнат да се справят със системата за записване за имунизация или да потърсят останала неизползвана ваксина. Някои имат втори дом в САЩ, а други ползват назаем адрес в САЩ. Някои казаха, че са прочели, че много американци не планират да се ваксинират.

Правителството на САЩ плаща за ваксините и за разходите по поставянето на инжекциите на всеки, който не е здравноосигурен. Говорителят на тексаското министерство на здравните услуги Крис Ван Дузън каза, че ваксината в Тексас е "предназначена за хора, които живеят, работят или прекарват значително време в Тексас" и че над 99 процента от ваксинираните са жители на щата.

Богатите страни по света успяват да се сдобият с най-големите доставки на ваксини, включително САЩ, които са критикувани, че не правят повече, за да помогнат на по-бедните страни.

Неравенството подхранва ваксинационния туризъм, каза Ернесто Ортис, старши ръководител на програмите на Центъра за глобални иновации в здравеопазването към университета "Дюк" в Северна Каролина, който проследява разпределението на ваксините срещу коронавируса по света. В Перу например едва 2 процента от 32-милионното население на страната са получили доза.

"Изобщо не ги обвинявам, те са отчаяни", каза в имейл перуанско-американският учен.

Джовани Васкес каза, че той и негов приятел планират да вземат полет на 3 май от град Гватемала до Далас, където друг приятел предложил да им помогне да намерят ваксина срещу коронавируса.

 Те искали да се имунизират, за да се чувстват сигурни, когато работят в родната си страна, където управляват жилищни сгради, които дават под наем на посетители, каза Васкес.

Той заяви, че може да прекара цели 20 дни в Съединените щати, опитвайки се да получи ваксина. Ако не успее да се ваксинира в Тексас, той планира да пътува до други щати като Луизиана или Аризона.

Васкес е уверен, че ако се зарази с COVID-19, ще се възстанови. "Но аз също така работя с хора и това е главната причина, поради която бих искал да потърся възможност" да се ваксинирам в САЩ, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Познавам немците. Никой от тях няма да тръгне на подобни авантюри с неодобрени в ЕС ваксини. Тези "немци" са всъщност няколко руснака с немско гражданство, с които Германия е пълна. В която и провинция да бях беше бъкано с руснаци дето искаха да се правят на немски наемодатели.Сигурно и с норвежците е същото.Досега всички твърдения на руснаците ако не са се оказали чисти лъжи са поне гнусна манипулация на фактите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
vajvaj
преди 2 години
Дядя, 600 германци са се записали, като 300 са го направили. От 83 милиона. Сериозен брой хора, Вова, направо е тенденция и мисля, че Спутничето скоро ще бие и Пфайзер и Модерна в Германия. Всъщност, винаги можеш да намериш около 0,01% ***, които биха се ваксинирали и с белина, биха пили метилка и биха си завряли кво ли не къде ли не. Дай да не обявяваме патологията за тенденция, че яко на смях отива работата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Това, че фактите не са изгодни на някакви си зелки,това не значи, че са престанали да бъдат факти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
пхаххахха ... кой нормален немец ще си слага рассийски шитове ... дръж се естествено ... имат си топ ваксина безплатно , ще маат *** до рассията ... :)))тоя път изкърти фаянса и на горния етаж и на долния ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Богатите латиноамериканци търсят ваксини срещу COVID в САЩ A богатите немци за 3 иляди ойро руски ваксини в Москва.Норвежки туроператор..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още