IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пандемията изтласква българските автори на предни позиции на книжния пазар

Намаляването на косвения налог върху книгите трябва да бъде трайна мярка за подкрепа на сектора твърди Веселин Тодоров

13:23 | 23.04.21 г.
Пандемията изтласква българските автори на предни позиции на книжния пазар

Българските автори на художествена литература повишават своето присъствие по време на пандемията. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Веселин Тодоров, изпълнителен директор на издателство "Сиела".

"Нашите отчети показват, че около 35% от продажбите на книги за миналата година са за българска художествена литература, което е малко повече от преводната литература – там е около 30%. Може да се каже, че българските автори са победили целия останал свят", каза Тодоров.

От думите на госта стана ясно, че издателският бранш не може да се похвали с ръст по време на пандемията, но пък е имал минимални спадове през последната една година. 

"На фона на 4-5% ръст годишно в продажбите в предходните години, през 2021 г. имаме 2-3%. Хубавото на тези финансови резултати е, че има редуцирана ставка по ДДС от средата на миналата година", каза още гостът.

"Българските издатели направиха много за намаляване на цените. Нашата вътрешна статистика сочи за 9% спад в крайните средни цени - от 13,20 лв. през 2019 г. до 12,02 лв. за 2020 г.", заяви Веселин Тодоров.

Според него намаляването на косвения налог върху книгите трябва да бъде трайна мярка за подкрепа на сектора.

"Водим преговори с политическите партии намаляването на ставката за книгите да бъде трайна мярка. Старата ставка в България беше втората най-висока в целия свят след Дания. Българските читатели са едни от най-ощетените в света от тази висока ставка", посочи той.

По думите на госта затварянето на големите търговски центрове и книжарници е довело до 200-300% ръст на продажбите в интернет. "Тъжното е, че това не можа да компенсира загубите. В края на годината отчитаме 2-3% спад в оборота“, отбеляза Тодоров.

Според него хартиената книга ще продължи да съществува.

"Разбира се, не можем да предвидим съдбата й за повече от 10-15 години, но в момента тя оцелява може би изненадващо и за нас издателите, които бяхме вложили голям ресурс в електронизацията на системи за защита на авторските права", каза Тодоров.

Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още