IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България се смъква надолу в индекса за енергиен преход

Лидер по отношение на трансформацията на енергийните системи е Европа, показват данните на Световния икономически форум

17:47 | 23.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

България се смъква с четири места и вече заема 58-та позиция в индекса за енергийна трансформация, изготвен от Световния икономически форум. Класацията измерва представянето на енергийните системи на 115 държави в три аспекта - икономическо развитие и растеж, енергийна сигурност и устойчиво развитие.

В класацията, изготвена в началото на 2020 година, България отбелязва видимо подобрение по тези показатели и от 62-ро място скача до 54-то. Но през мината година усилията за енергийния преход изостават. Страната ни е на предпоследното място в ЕС, като след нас е само Полша, която заема 62-ро място през тази година.

От данните е видно, че Европа е лидерът в усилията по промяна на енергийната система. Първите 20 места са заети от държави от Стария континент, с изключение на Нова Зеландия (8-ма позиция) и Уругвай (13-та позиция). Първите три места се заемат от Швеция, Норвегия и Дания.

САЩ, които заявяват амбициите си да станат световен лидер на зелената трансформация, заемат едва 24-та позиция в тазгодишната класация.

Като цяло 80% от държавите отчитат подобрение в последните 10 години, но при повечето от тях ръстът е минимален и усилията се оказват недостатъчни, посочват авторите на класацията. Нещо повече - държавите в челната десетка на класацията отговарят за едва 3% от въглеродните емисии в световен мащаб, а в тях живее под 2% от световното население.

Най-добре представящите се държави по отношение на енергийната трансформация в последните 10 години са Дания, Финландия и Великобритания. Стабилен ръст в този период имат и Китай и Индия, които са едни от най-големите потребители на енергия в световен мащаб. Те обаче остават в дъното на таблицата - Китай е на 68-а позиция, а Индия - на 87-а.

Осем от 10-те най-силно развити държави в икономическо отношение са си поставили за цел въглеродна неутралност до средата на века, припомнят още авторите на индекса.

Въпреки това положително развитие още много предизвикателства остават - например през 2018 година 81% от енергията, потребявана по света, идва от изкопаеми горива, а в същото време 700 млн. души нямат достъп до електричество.

Това е юбилейното, десето издание на класацията, отчитат още от Световния икономически форум на своя сайт. Авторите припомнят, че са започнали да водят статистиката през 2011 година, когато цената на петрола беше средно над 100 долара за барел, а по света бяха инсталирани едва 70 гигавата соларни панели и 238 гигавата вятърни турбини.

В този период зелената енергия изоставаше далеч назад зад изкопаемите горива при производството на електроенергия.

Днес соларните панели са седем пъти повече, а вятърните турбини - три пъти. Инвестициите в енергийната трансформация растат от под 300 млрд. долара годишно през 2011 година до над 500 млрд. долара през 2020 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още