IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Навални прекрати гладната стачка

Опозиционерът благодари на "добрите хора" в Русия и по света за подкрепата им

16:42 | 23.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Намиращият се в затвора лидер на руската опозиция Алексей Навални съобщи, че прекратява 24-дневната си гладна стачка, която засили напрежението между Русия и западните страни и предизвика притеснения, че най-видният критик на Кремъл може да умре в затвора, предава Bloomberg.

„Започвам да излизам от гладната стачка. Според правилата това също ще отнеме 24 дни и се смята, че ще е още по-трудно“, съобщи Навални в акаунта си в Instagram. Той също така благодари на "добрите хора" в Русия и по света за подкрепата им. 

Съдбата на Навални е голям източник на напрежение между Кремъл и западните страни, като Белият дом предупреди за последствия, без да уточнява какви, ако той умре. 44-годишният опозиционен политик е взел решението да спре протестните си действия, след като получил достъп до външни лекари заради влошаващото му се здраве. Той отправи искането, когато спря да се храни на 31 март.

Десетки хиляди хора се включиха в протести в градове в Русия тази седмица с искане за медицински грижи за Навални при най-големите неразрешени демонстрации от осъждането му през февруари. Полицията е задържала над 1900 души в Русия по време на протестите, сочат данни на мониторинговата група OVD-Info.

Протестите накараха властите да поискат външен преглед на Навални и след това да предоставят резултатите на медицинския му екип, написа съюзникът му Леонид Волков в Twitter.

Руският омбудсман Татяна Москалкова заяви в сряда, че животът на Навални не е в опасност и че той получава всички необходими грижи, включително интравенозни вливания.

Навални продължава да публикува оптимистични послания в Instagram, въпреки че здравето му се влошава, като тази седмица се пошегува, че изглежда като скелет, който може да бъде използван за сплашване на децата, за да изяждат храната си. Властите го прехвърлиха в затворническа болница в град Владимир, на 180 км източно от Москва, на 18 април.

Навални се завърна в Русия през януари след месеци на лечение в Германия заради отравяне с нервнопаралитичен агент, за което той и западните правителства обвиняват Кремъл. Той беше арестуван при пристигането си в Русия за нарушаване на условията на по-ранна присъда. Русия отрича да е отговорна за атаката и твърди, че случаят с Навални не е политически.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още