IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейски регулатор: Лицевото разпознаване трябва да бъде забранено

Според Европейския надзорен орган по защитата на данните то би довело до недемократично навлизане в личния живот

19:45 | 23.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Лицевото разпознаване трябва да бъде забранено в Европа заради „дълбокото и недемократично навлизане“ в личния живот на хората, обяви днес Европейският надзорен орган по защитата на данните (EDPS), който следи за опазване неприкосновеността на личния живот на хората в Европейския съюз, предава Ройтерс.

Коментарът беше направен само два дни, след като Европейската комисия предложи проект на правила, които позволяват лицевото разпознаване да се използва за издирване на изчезнали деца, престъпници и заподозрени в извършването на терористични атаки.

Проектът, който трябва да бъде одобрен от страните от Европейския съюз и от Европейския парламент, е опит на ЕК да установи глобални правила за изкуствения интелект – технология, в която в момента доминират две страни – САЩ и Китай.

Регулаторът на поверителността заяви, че съжалява, че ЕК не се е вслушала в предишния му призив за забрана на лицевото разпознаване на публични места.

„Нужен е по-строг подход, като се има предвид, че дистанционната биометрична идентификация, за чието безпрецедентно развитие може да допринесе изкуственият интелект, носи особено висок риск от дълбоко и недемократично навлизане в личния живот на хората“, гласи изявлението.

Регулаторът „ще се фокусира в частност в определянето на точни граници за онези инструменти и системи, които могат да представляват риск за основните права за защита на данните и неприкосновеност“.

Предложенията на Европейската комисия предизвикаха критики от групи за граждански права, които са загрижени за оставянето на вратички, които могат да позволят на авторитарните правителства да злоупотребяват с изкуствения интелект, ограничавайки правата на хората.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още