IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ вкарва мораториума за назначенията на правителството в КС

Юристите на партията смятат, че вече има конституционна практика, че НС няма право на такива ограничителни действия

20:37 | 23.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Десислава Атанасова в централата на ГЕРБ. <em>Снимка: архив БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА</em></p>

Десислава Атанасова в централата на ГЕРБ. Снимка: архив БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

ГЕРБ ще внесе конституционна жалба срещу решението на българския парламент да гласува мораториум върху възлагането на концесии, назначения в ръководства на държавни дружества и болници, разпоредителни сделки и др., осъществени от сегашното правителство в остава. Това обявиха от партията на извънредна пресконференция в централата си. Намерението за това беше заявено още вчера, но днес вече то е официализирано.

„Въпросното решение рязко противоречи на Конституцията, нарушавайки разделението на властите. Де факто се ограничава дейността на Министерски съвет, но и на всеки орган, чиито функции са отредени с конституцията или със закон", обяви вицепремиерът и външен министър в оставка Екатерина Захариева.

Според партията решението спира или поне ограничава много от действията в съдебната система, в президентството и други важни за нормалното функциониране на държавата институции.

Юристите на ГЕРБ смятат, че вече има конституционна практика, която показва ясно, че НС няма право на такива ограничителни действия. 

Припомняме, че в четвъртък след двучасово разгорещено заседание парламентът прие мораториум върху действията на правителството в оставка на Бойко Борисов. Парламентарната група на ГЕРБ-СДС не участва в гласуването, а останалите 151 депутати от всички други партии гласуваха със "за". Мотивът за решението са опитите на ГЕРБ да назначава свои хора в критично важни държавни дружества, които после трудно могат да бъдат сменени по политически причини. Един от големите примери бе смяната в борда на директорите на Български енергиен холдинг, което обаче днес бе спряно от Софийски градски съд.

По-рано през деня в ефира на bTV транспортният министър в оставка Росен Желязков поясни, че назначенията не за незаконни, но отказа да отговори дали са морални.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още