IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън е казал на Ердоган, че САЩ ще признаят арменския геноцид

Признаването на геноцида ще нанесе потенциален допълнителен удар на вече обтегнатите отношения между САЩ и Турция

10:01 | 24.04.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Джо Байдън и Реджеп Ердоган по време на среща през 2016 г. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Джо Байдън и Реджеп Ердоган по време на среща през 2016 г. Снимка: Bloomberg L.P.

Американският президент Джо Байдън е казал на турския си колега Реджеип Ердоган, че възнамерява да признае убийствата на арменци в Османската империя през 1915 г. за геноцид, съобщиха източници, запознати с телефонния разговор между двамата, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Признаването на геноцида ще нанесе потенциален допълнителен удар на вече обтегнатите отношения между САЩ и Турция, които са съюзници в НАТО.

Отдавна очакваният телефонен разговор между двамата лидери се състоя повече от три месеца след встъпването в длъжност на Байдън на 20 януари, забавяне, което вече се разглежда като демонстрация на умишлена неприветливост към Ердоган, който се радваше на близки връзки с бившия американски президент Доналд Тръмп.

Разговорът между Байдън и Ердоган се състоя ден преди арменския Ден на възпоминанието (24 април), когато се очаква Байдън да се отклони от внимателно формулираните през десетилетията изявления на Белия дом, които описваха събитията през Първата световна война като "Мец Йегерн" ("Голямо зло").

Но нито в съобщението на Белия дом за разговора, нито в това на турското президентство има споменаване на този въпрос.

В изявлението на Белия дом са казва, че двамата лидери са се договорили да разговарят в кулоарите на срещата на високо равнище на НАТО през юни, за да обсъдят по-обстойно двустранните отношения.

В изявлението на президентството в Анкара се посочва, че двамата лидери са били единодушни за стратегическия характер на двустранните отношения и за значението на съвместната работа за изграждане на по-добро сътрудничество по въпроси от взаимен интерес.

В телефонния разговор също така Байдън е изразил пред Ердоган желанието си да се установи конструктивна двустранна връзка, се казва още в съобщението на Белия дом относно разговора. В него се говори и за необходимост от ефикасно управление на разногласията, посочва още БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 2 години
кво да припомни... нима предлагаш да направи арарат безмитна зона и арменците да не плашат данъци, като индианците... или му предлагаш Армениан лайф матърс? ... че те не разбрах! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
А търговията с отдавна известни факти що се отнася точно за извършен геноцид мирише много на *****а, драги ми борци за демокрация, права и свободи и руши всякаква вяра във вашата честност и обективност. САЩ много отдавна не е това, за което се представя. Търговията и капитализмът убиха всичко друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Кво да припомня, те си го признават.За разлика от бай Фec, който се прави, че нямало такава работа.Както и петолъчницитр, които никога не си признават злините.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
Toranaga
преди 2 години
Ердоган да припомни за индианците и робите..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още