IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптопроблемите на Турция продължават със срива на още една борса

Властите блокираха сметките на Vebitcoin и в момента тече разследване

12:03 | 24.04.21 г. 27
Автор - снимка
Създател
Криптопроблемите на Турция продължават със срива на още една борса

Турските инвеститори в криптовалути понесоха нов удар в края на една бурна седмица, след като втора голяма борса се срина в рамките на дни, принуждавайки финансовия регулатор в страната да започне разследване.

Платформата Vebitcoin обяви, че спира операции заради влошено финансово състояние, съобщава Bloomberg. По-късно Турската служба за разследване на финансови престъпления обяви, че е блокирала сметките на компанията и е започнала разследване срещу Vebitcoin и нейното ръководство.

Vebitcoin е четвъртата по големина борса в Турция, на която на ден се търгуват около 60 млн. долара в активи, показват данни на CoinGecko.com. Над половината от този обем идва от биткойни, чиято цена се сви с 19% тази седмица.

Тазседмичното представяне на криптовалутата маркира най-лошия ѝ период от края на февруари насам, като анализаторите предупреждават за още понижения. Дори и криптовалути, които успяха да се преборят за ръстове през последните дни, като етера и доуджкойна, поевтиняха в петък.

В събота се наблюдава известно възстановяване на цените. Към 11:45 ч. биткойнът поскъпва с 4,3% и отново е над 50 хил. долара. Етерът прибавя близо 6% до 2306,67 долара, рипълът – 11% до 1,14 долара, а доуджкойнът – цели 25% до 0,282895 долара.

Сривът на Vebitcoin става факт само дни след като друга криптоборса – Thodex, спря работа заради финансови проблеми, а 27-годишният ѝ основател избяга в чужбина. Според непотвърдена информация на в. Haberturk загубите от краха достигат 2 млрд. долара.

И двете борси са част от криптобума в Турция, който привлече тълпи от инвеститори към дигиталните валути в търсене на сигурност от ускоряващата се инфлация и несигурната турска лира. През март цените в страната са се увеличили с 16,2%, което е повече от три пъти целта на централната банка за 5%. Лирата пък се обезцени с над 10% спрямо долара само от началото на годината.

В петък обемът на търговия на турските криптопазари бе близо до 2 млрд. долара, показват данни на CoinGecko.com.

По-рано този месец Турската централна банка обяви, че забранява използването на криптовалути и криптоактиви за покупка на стоки и услуги заради възможни „непоправими“ щети и значителен риск от такива трансакции.

В законодателен текст, публикуван в Държавен вестник, централната банка посочва, че криптовалутите и други подобни дигитални активи на база технологията на разпределените регистри (DLT) не могат да се използват пряко или непряко като инструмент за плащане.

В интервю в петък управителят на турската централна банка Шахап Кавджъоглу заяви, че предстоят нови регулации. „Работим върху регулации по отношение на криптовалутите“, каза той. По думите му има „притеснителен отлив на пари извън Турция чрез криптовалути“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 2 години
виж му снимката... и трябва да ти е ясно чий поклоник е :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 2 години
На стар краставичар тръгнал акъл за краставици да дава.---само че това дето държиш и си мислиш че е краставица е дилдо! :D дръж го и си мисли че ти завиждаме за него!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 2 години
oолееее, бакшиш... и ти ли стана биткоийнаджия... хахахахаВземи кредит и си купи повече ! Ххахахаха... Празни са приказките, само за празните глави!Подобни приказки как щяла да фалира тази или онази валута ги слушаме от както се помним---Това не е валута, бре трандафор! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Пак говориш глупости.Шиткойнчето печалба не прави.Явно не правиш разлика между генериране на печалба и спекула с цената.Горкпто, значи който разобличава шиткойнчето, значи е кръгла нула в живота, ли?Хаха! Ще те разочаровам, но ти си продължавай с глупостите от койн сектата и си въобразявай какъв велик инвеститор си заради това, че си си купил парче от пирамида.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 5
bgMan
преди 2 години
Аргумента е наличието на печалба. А такива като тебе дето си прекарват времето с празни приказки из форумите вместо да се опитват да правят нещо, което носи стойност са ми най-мекото казано жалки.Разбирачи на маса и в празни приказки. В реалността - кръгла нула.Съмнявам се, че някога си изкарал и 100К лева от каквото и да било празнословецо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ааа, разбрах, който разобличава шиткойнчето е лузър. Ясно.Аргументи - няма. Как и да има, пирамидките така се държат, докато потънат - със глупости и заклинания, на които шараните вярват.И само да ти кажа, алабалист, инвестирането не започва с шиткойнчето, нито ще свърши с вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 7
bgMan
преди 2 години
На стар краставичар тръгнал акъл за краставици да дава.Аре стой си в глупостите и си вервай колкото искаш, ама акъл не смей да даваш, форумен looser. Хората които могат го правят, останалите само си губят времето в празни приказки из форумите като в пенсионерския БСП клуб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ее, когато цената поеме постоянно надолу, buy the dip не работи.Преди няколко дни, когато шиткойн падна на 54 к и подскачаха разни по ФБ форумите как са купили "евтино" и ще изкарат...ама след няколко дни са вече -10%. Койн-Пирамидата няма фундамент, чиста спекула е. Това, че вечно ще расте цената не е само утопия, а илюзия.Пръкнаха се хиляди койнченца, кандидати за парите на шараните, а самите шарани с опулени очи от мечти за бързо забогатяване, се пръснаха по по стотици койнченца.Койнчетата никога няма да са масово платежно средство, нито са актив, а са пасив ( приход не носят, дамо разход). А дали ще са хедж - о, даа, сигурно милениалчетата са влезли точно за да хеджират...а сега "хеджират" в койна с опуленото псе или в сейф муун...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 8
bgMan
преди 2 години
Просто не ни се занимава с вас. Докато вие си губите време в празни приказки ние чакаме да видим докъде ще спадне за да напазаруваме както трябва. После като се вдигне, продаваме и така докато земята се върти. Подобни приказки как щяла да фалира тази или онази валута ги слушаме от както се помним, но това не пречи на други хора да изкарват добри пари от колебанията. Коментирайте си... щом нямате с какво друго да се занимавате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 2 години
... не, не важи... дай ми пример, моля! Под всяка статия докато се качваше цената ви хранихме, за това че лъжете хората!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още