IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптопроблемите на Турция продължават със срива на още една борса

Властите блокираха сметките на Vebitcoin и в момента тече разследване

12:03 | 24.04.21 г. 27
Автор - снимка
Създател
Криптопроблемите на Турция продължават със срива на още една борса

Турските инвеститори в криптовалути понесоха нов удар в края на една бурна седмица, след като втора голяма борса се срина в рамките на дни, принуждавайки финансовия регулатор в страната да започне разследване.

Платформата Vebitcoin обяви, че спира операции заради влошено финансово състояние, съобщава Bloomberg. По-късно Турската служба за разследване на финансови престъпления обяви, че е блокирала сметките на компанията и е започнала разследване срещу Vebitcoin и нейното ръководство.

Vebitcoin е четвъртата по големина борса в Турция, на която на ден се търгуват около 60 млн. долара в активи, показват данни на CoinGecko.com. Над половината от този обем идва от биткойни, чиято цена се сви с 19% тази седмица.

Тазседмичното представяне на криптовалутата маркира най-лошия ѝ период от края на февруари насам, като анализаторите предупреждават за още понижения. Дори и криптовалути, които успяха да се преборят за ръстове през последните дни, като етера и доуджкойна, поевтиняха в петък.

В събота се наблюдава известно възстановяване на цените. Към 11:45 ч. биткойнът поскъпва с 4,3% и отново е над 50 хил. долара. Етерът прибавя близо 6% до 2306,67 долара, рипълът – 11% до 1,14 долара, а доуджкойнът – цели 25% до 0,282895 долара.

Сривът на Vebitcoin става факт само дни след като друга криптоборса – Thodex, спря работа заради финансови проблеми, а 27-годишният ѝ основател избяга в чужбина. Според непотвърдена информация на в. Haberturk загубите от краха достигат 2 млрд. долара.

И двете борси са част от криптобума в Турция, който привлече тълпи от инвеститори към дигиталните валути в търсене на сигурност от ускоряващата се инфлация и несигурната турска лира. През март цените в страната са се увеличили с 16,2%, което е повече от три пъти целта на централната банка за 5%. Лирата пък се обезцени с над 10% спрямо долара само от началото на годината.

В петък обемът на търговия на турските криптопазари бе близо до 2 млрд. долара, показват данни на CoinGecko.com.

По-рано този месец Турската централна банка обяви, че забранява използването на криптовалути и криптоактиви за покупка на стоки и услуги заради възможни „непоправими“ щети и значителен риск от такива трансакции.

В законодателен текст, публикуван в Държавен вестник, централната банка посочва, че криптовалутите и други подобни дигитални активи на база технологията на разпределените регистри (DLT) не могат да се използват пряко или непряко като инструмент за плащане.

В интервю в петък управителят на турската централна банка Шахап Кавджъоглу заяви, че предстоят нови регулации. „Работим върху регулации по отношение на криптовалутите“, каза той. По думите му има „притеснителен отлив на пари извън Турция чрез криптовалути“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 3
Shadow1
преди 2 години
Важи същата случайност поради която и под новините за нови ценови върхове ги няма критиците които пишат тук сега. Всеки търси новините, които да подкрепят неговата си теза, да му подхранят егото или оправдаят решенията. А лошите новини като правило пък събират допълнителни коментари защото да критикува се отдава на всеки както се вижда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 2 години
Забелязваш ли, че под миналата новина липсваха обичайните защитници... и под тази също ги няма ! ... СлОчаеност ??? :):):) .. едва ли :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Дори биткойнджиите вече усещат, че нещо не е наред.Пирамидката леко полеко почва да потъва.Вече почнаха да се ръфат шиткойнчетата между тях кой да вземе парите на шараните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
bgMan
преди 2 години
Няма да се учудя ако един ден се окаже, че турското правителство конфискува парите на криптоборсите, а собствениците са бетонирани някъде дълбоко в основите на някой мегапроект на Ердоган паша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Турската баняяяя, голяям кеф!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
mrynmryn
преди 2 години
"Етерът", етериум ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още