IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев: Рано е да се говори у кого ще отиде третият мандат

Трябва да намерим баланса между приемането на необходими промени в законите и съставяне на правителство, коментира президентът

13:05 | 24.04.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ</em></p>

Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Още е твърде рано да се говори на коя политическа сила да бъде връчен третият мандат. Това заяви Румен Радев пред журналисти след като даде начало на президентската инициатива „Да засадим дърво, да възродим българската гора“ в планина Плана, цитиран от президентската пресслужба.

„Трябва да намерим баланса между приемането на необходими промени в законите и съставяне на правителство. Трябва ясно да заявим нашите очаквания да бъде избрано ново правителство“, заяви още държавният глава и добави, че на законодателния орган трябва да бъде да дадена възможност да реализира поставените пред него цели.

По-рано през деня в интервю пред БНТ съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов призова след връчването на втория мандат да се направи усилие да се състави „управление на промяната” и заяви готовността на коалицията да подкрепи такъв опит на „Има такъв народ”. Той обаче посочи, че въпросът е не да бъде съставен кабинет на всяка цена, а такъв, който може да донесе дълбоки реформи.

„Нашето убеждение е, че правителство е необходимо. Въпросът е да не е какво да е правителство, а правителство на промяната. И трябва, колкото и да е трудна парламентарната аритметика, да опитаме, но мандатът отива при „Има такъв народ”, колегите трябва да предложат концепцията за това”, каза Иванов, цитиран от партийната пресслужба.

Пред журналисти президентът Радев също така заяви, че очаква парламентарно представените партии и настоящото правителство да  намерят сили и отговорност и за актуализация на бюджета.

„Ще бъде крайно безотговорно милионите български пенсионери, трудещите се, хиляди фирми, изправени пред фалит, да се окажат без подкрепа, точно когато имат най-голяма нужда“, призова държавният глава и посочи, че в момента в бюджета няма предвидени средства за такива мерки.

Според президента също така е несериозно да се мисли за служебно правителство, при положение че тече парламентарната процедура за съставяне на редовен кабинет.

По думите му допълнителното време, предоставено на политическите сили между връчването на първия и втория мандат трябва да бъде инвестирано в диалог и в стремеж за постигане на съгласие, за да бъде намерен консенсус и да има редовно правителство с широка парламентарна подкрепа, обединено около ясни принципи и приоритети.

Запитан за коментар относно шпионските скандали в България и ЕС, Румен Радев подчерта, че българското правителство в оставка трябва да осъзнае своята отговорност за дълбокия пробив в персоналната сигурност на страната. „Тук трябва да се търси сериозна отговорност. Това правителство се провали в гарантирането на сигурността на класифицираната информация“, заяви президентът. Държавният глава вече е изискал анализ на причините за пробива в системата за национална сигурност, като някои от отговорните органи все още не са го предоставили, стана ясно от думите му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
bgMan
преди 2 години
Третият мандат ще отиде само при този, който е най-склонен да се продаде на генерал Решетников от ГРУ на Русия.Радев, *** си ти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още