IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За първи път от 13 години „Софарма Трейдинг“ предлага да не плаща дивидент

От компанията уточниха, че акционерите ще решат дали ще има, или няма да има такова изплащане

08:46 | 27.04.21 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Автоматизирана складова система KNAPP в склад на &quot;Софарма Трейдинг&quot; АД в гр. София Снимка: Дружеството</p>

Автоматизирана складова система KNAPP в склад на "Софарма Трейдинг" АД в гр. София Снимка: Дружеството

Съветът на директорите на „Софарма Трейдинг“ АД предлага да не се гласува дивидент на Общото събрание на акционерите, свикано за 4 юни 2021 г. от 14 ч. в гр. София. Поканата е подадена за вписване в Търговския регистър.

Причина за предложението за липса на дивидент при нетна печалба от 23,17 млн. лв. не се посочва.

От "Софарма Трейдинг" АД посочват в коментар до Investor.bg, че темата ще се обсъди от акционерите на Общото събрание, като компанията ще се въздържа от допълнителни коментари до деня на събранието.

Експерти, до които Investor.bg се допита, потвърдиха, че дивидент може да има, ако акционерите решат, за момента достатъчно е, че такава точка е включена в дневния ред. Основният акционер с 3/4 от капитала е "Софарма" АД и решението ще бъде взето реално от дружеството. От "Софарма" АД не коментираха темата пред Investor.bg.

Вероятно до датата на събранието ще има повече информация дали компанията може да си позволи да гласува дивидент. Дотогава можем само да гадаем какви са причините за предложението на Съвета на директорите. 

Вероятно проблем е значителната разлика между неконсолидираната печалба и консолидираната печалба в последните години.

За 2020 г. например неконсолидираната е 23,17 млн. лв., а консолидираната е 11,79 млн. лв. (по все още неодитираният документ). Разликата е 11,38 млн. лв. -  почти двойно. Разбира се по-меродавен е консолидираният отчет, защото той включва всичко и изключва вътрешно-груповите сделки. Като резултат собственият капитал в консолидирания отчет към 31 декември 2020 г. е 77,3 млн. лв. при пасиви за 538 млн. лв. или съотношение от 1 към 7.

Собственият капитал в неконсолидирания отчет е 112 млн. лв. Разликата между консолидирания и неконсолидирания собствен капитал е значителните 34,7 млн. лв., или 31%. Малко одитори и банки кредитори биха били доволни от дивидент преди укрепване на собствения капитал.

A одиторите, впрочем, не мълчат. В последния си доклад от одиторската компания „Бейкър Тили Клиту и Партньори“ ООД казват няколко неща в логическа последователност.

Първо, одиторите обръщат внимание, че все още не е одитиран консолидираният отчет, което трябва да стане до 30 април 2021 г. Консолидацията включва дъщерните дружества, за които одиторите обръщат внимание, че са оценени на 92,1 млн. лв. в неконсолидирания отчет. Одиторите пишат: „За тези дружества се наблюдават следните особености: много активна инвестиционна политика, свързана с бърза експанзия в трудни пазари; и/или непълно използване на капацитета и отчитане на загуби. Тези обстоятелства предполагат наличие на риск от надценяване на инвестициите в дъщерните дружества.“.

Оценката на портфейла от вземания за 255,47 млн. лв. одиторите описват с „използването на множество преценки и предположения от ръководството ….  Ние сме определили този въпрос като ключов одиторски въпрос".

Поради всичко посочено по-горе акционерите не бива да се учудват, че дивидент не е предложен. Банките кредиторки обикновено залагат клаузи в договорите за кредит за неразпределение на дивидент, докато не се изпълнят определени условия.

Investor.bg вече писа, че може би „Софарма Трейднинг“ АД черпи от кредитния рейтинг на "Софарма" АД и ползва „Софарма“ АД като финансов гръб, като не е ясно описано доколко „Софарма“ АД получава възнаграждение за това. Може би банките кредиторки искат по-голяма гаранция от "Софарма" АД за задълженията на "Софарма Трейдинг" АД.

Акционерите на „Софарма Трейдинг“ АД гласуваха лимит за увеличение на капитала с до 315 млн. лв., което може да е пътят за регулиране на отношенията между „Софарма“ като собственик на около ¾ от капитала, „Софарма трейдинг“, одиторите, банките кредиторки и останалите акционери в „Софарма трейдинг“.

Възможно е липсата на дивидент да е продиктувана от предстоящи инвестиции или от недостатъчната ефективност на направените до момента.

Възнаграждения

Предложението към акционерите е възнагражденията на двамата неизпълнителни членове на Съвета на директорите за 2021 и 2022 г. да са по 2 000 лв. на месец. На изпълнителния член да бъде до 50 000 лв. на месец или до 600 000 лв. на година, респективно.

Освен това за изпълнителния директор се предлага бонус от 1% от нетната печалба на дружеството за 2020 г. съгласно годишния финансов отчет (което означава от неконсолидирания отчет). Изплащането на 40% да бъде разсрочено за 3 години. 1% от неконсолидираната печалба е 237,1 хил. лв. От консолидираната би било двойно по-малко - или 117,9 хил. лв.

Търговските дружества като „Софарма Трейдинг“ АД са силно зависими от ръководителя и той е силна страна. Има много случаи в търговските дружества, когато изпълнителният директор напуска и създава конкурентна компания. Затова и изпълнителният директор ще получава до 25 пъти повече от неизпълнителните и то преди бонуси, които биха били на база неконсолидираната печалба, която в консолидирания отчет намалява рязко.

Акциите поевтиняват

Новината за липсата на дивидент се коментира изключително активно в темата за "Софарма Трейдинг" във форума на Investor.bg от няколко дни, защото участник в дискусията публикува поканата за ОСА, подадена в Търговския регистър преди няколко дни.

Затова може да се каже, че пазарът отиграва новината и резултатът е спад с 3,64% в петък до 5,3 лв. за ценна книга и дори имаше сделка при цена 5,25 лв. В началото на седмицата имаше и сделки при 5,9 лв. за ценна книга, което е спад с 11%. Най-високата цена в последните 3 месеца е 6,6 лв. за ценна книга, откъдето спада е с около 20%.

Коментаторът „Zdravko” написа във форума на Investor.bg “Аз сега очаквам и в Софарма да отрежат дивидента, заради това, че Трейдинга няма да плати и към нея дивидент !“ Факт е, че голяма част от печалбата на „Софарма“ АД се формираше от дивидента от „Трейдинга“.

Коментаторът „cymru“ пише „За мен спирането на дивидента е добра новина“, а Батя го репликира „Може да бъде само ако е добре аргументирано.. и то предварително, преди спирането. Но при положение че беше заявено, че тази (Софарма Трейдинг бел. ред.) и Софарма имоти са дивидентските акции на групата... Разочароващо е! Много!“.

Yori пише „после защо все повече хора се местят на други борси, нашето започва да прилича на мазохизъм“.

Разбира се, отчетите от последните години и одиторските коментари ясно показваха, че „Софарма трейдинг“ АД има голям ливъридж (отношение на собствен към привлечен капитал) и спирането на дивидента и/или увеличението на капитала са изключително логични стъпки. Затова и цената на акциите пада в последните години след рекордните 9,05 лв. за акция през април 2017 г. и увеличението на капитала от 2019 г. при емисионна цена от 6,85 лв. за акция.

Идеята тогава беше подобно на „Софарма имоти“ АД с парите от увеличението на капитала да бъде плащан дивидентът. Явно този план е изоставен.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава по една акция в капитала на "Софарма Трейдинг" АД и "Софарма" АД.

Свързани компании:

Софарма Трейдинг АД(SFT)

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ами по същата логика да идат и в банката, където да предложат да не си плащат лихвата по кредита...наглеци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Bingomatic2
преди 2 години
Този акция ми се струва бая скъпа като се вземе предвид риска пред нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Зайо Байо
преди 2 години
Идеята тогава беше подобно на Софарма имоти АД с парите от увеличението на капитала да бъде плащан дивидентът. Моля, това си е Понци схема!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още