IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В исторически ход Байдън нарече геноцид избиването на арменци през 1915 г.

В отговор Турция извика американския посланик в Анкара

10:14 | 25.04.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американският президент Джо Байдън почете 106-та годишнина от масовото изтребление на арменци, като два пъти го нарече „геноцид“ – дума, която нито един американски лидер след Роналд Рейгън не е използвал за събитието от страх да не отдалечи съюзника в НАТО Турция, предава Bloomberg.

В отговор Турция извика американския посланик Дейвид Сатърфийлд в Анкара и съобщи, че отхвърля характеристиката на Байдън на събитията от 1915 г.

„Американският народ почита всички арменци, които загинаха в геноцида, започнал на днешния ден преди 106 години“, заяви Байдън в писмено становище по повод Деня на арменския геноцид в събота.

„Един милион и половина арменци бяха депортирани или избити в кампания за изтребление. Ние помним животите на всички тези хора, които загинаха в арменския геноцид от времето на Османската империя и отново поемаме ангажимент да предотвратяваме повторението на подобни зверства“, допълни американският президент.

Изявлението на Байдън е „нищожно от гледна точка на международното право“ и „причини рана, която трудно ще бъде поправена“, коментира турското външно министерство в комюнике.

С хода си в събота Байдън изпълни обещание от предизборната си кампания към американците от арменски произход, но рискува да тласне още повече Турция в орбитата на Русия. Турция отрече Османската империя да е извършвала зверства и нарече твърденията „клевета“, допълвайки, че декларацията на Байдън е обусловена повече от вътрешната политика.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу реагира в Twitter, като заяви, че страната му „няма какво да научи от никого за собственото си минало“.

Министерството публикува комюнике, в което твърди, че САЩ са отворили „дълбока рана, която подкопава взаимното ни доверие и приятелство“. То допълни, че Байдън е под влиянието на „радикални арменски кръгове и антитурски групи“.

В петък Байдън проведе първия си телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, в който го уведоми за намерението си да направи изявлението и да използва думата „геноцид“, съобщиха официални представители, запознати с разговора.

Малко преди Белият дом да публикува комюникето на Байдън Ердоган изпрати възпоменателно послание до Шахак Машалиан, който служи като арменски патриарх на Истанбул.

„Почитам с уважение османските арменци, които изгубиха живота си при трудни обстоятелства по време на Първата световна война и отправям своите съболезнования на внуците им“, заяви Ердоган. „Политизирането от трети страни на дебатите, в които трябва да участват историци, и използването им като инструмент за намеса не служи на ничии интереси“, допълни той.

Рейгън беше последният американски президент, който нарече жестокостите срещу арменците геноцид през 1981 г. Скоро след това той взе думите си назад под натиска на Турция, която наследи рухналата след края на Първата световна война Османска империя.

В сряда Ердоган заяви, че администрацията му „ще продължи да защитава истините в лицето на лъжата за „геноцид срещу арменците“ и на тези, които подкрепят тази клевета с политически сметки, съобщи Анадолската агенция.

Турция е ключов стратегически партньор на САЩ, осигуряващ мост между ислямския свят и противопоставящ се на руските амбиции. Но нарастващите търкания по редица проблеми, включително все по-твърдото отношение на Ердоган срещу политически опоненти и медиите, накараха турския лидер да потърси по-близки отношения с Москва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 2
korn
преди 2 години
На Ердо като не му харесва да напуска НАТО и да отива при Путин. Двамата могат да отидат в огромната джамия в Москва която Путин построи за своя любим и да се молят Алах да накаже лошите християни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Pyramid
преди 2 години
До поставилите минуси;- Искате да кажете че, арменски геноцид е нямало?Нямало е български? Нямало е робство? Само е присъствал ... турският ВЛАДИКА?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Pyramid
преди 2 години
При тези трудни обстоятелства, животът им е бил в джобовете, като топче, и нейде се е търкулнал, докато майкини бащи са си клали децата и себе си, ей тъй, поради трудните обстоятелства. И изобщо, колко много османски арменци са били толкова загубени хора, че да си загубят топчетата от джобовете, и как ги почита, само турската държава, колко много паметници им е построила, непрекъснато пред тях, лежат свежи цветя, гори вечен огън...Само колко е прав Реджеб-Тайиб ефенди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още