IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SpaceX успя с "Recycling Mission" до МКС

Международната космическа станция е най-гъсто населена от десет години насам

09:33 | 26.04.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: AUBREY GEMIGNANI / NASA HANDOUT</em></p>

Снимка: AUBREY GEMIGNANI / NASA HANDOUT

Екипажът на Международната космическа станция (МКС) нарасна до 11 души, което го прави най-многолюден от над десет години. В събота четирима астронавти се скачиха с повторно използвана капсула на частната космическа компания SpaceX и се присъединиха към намиращия се там екипаж.

„С толкова много хора на борда космическата станция скоро ще се нуждае от разширяване“, шегува се генералният директор на Европейската космическа агенция Йозеф Ашбахер, цитиран от Handelsblatt.

Когато НАСА все още летеше към МКС със своите космически совалки - програмата беше прекратена през 2011 г. - МКС продължаваше да отеснява. В даден момент на борда на космическата лаборатория имаше дори рекордните 13 членове. Сегашните редовни полети на SpaceX също се очаква да доведат до припокривания в бъдеще и по този начин - до по-големи екипажи, чрез което старият екипаж може да инструктира новия, заяви Стив Юрчик, изпълняващ длъжността администратор на НАСА. 

Двама астронавти от САЩ и по един от Япония и Франция стигнаха до станцията рано събота сутринта след 23-часов полет със същата капсула Dragon, която беше използвана от SpaceX миналия май. Те ще изкарат шест месеца на борда на орбиталната лаборатория.

За пръв път компанията заложи на вече използвани капсула и ракета за извеждането в орбита на астронавти на НАСА, след като от години снабдяваше МКС с товари. Ракетата беше използвана миналия ноември по време на втория полет на астронавти.

За астронавтката от НАСА Меган Макартър полетът е нещо като дежа вю. Тя беше настанена в същото кресло и в същата капсула, с която съпругът ѝ Боб Бенкен беше изстрелян по време на първия пилотиран полет на SpaceX.

Членове на екипажа са и американецът Шейн Кимбъро, японецът Акихико Хошиде и французинът Тома Песке, първият европеец, който лети с търговска пилотирана капсула.

„Мисля, че сме в зората на нова ера на космическите изследвания“, каза главният изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск на пресконференция след старта. След основаването на SpaceX преди 19 години Мъск заяви, че едва наскоро се е убедил, че „космическият хардуер“ може да бъде използван повторно, намалявайки разходите за изстрелване. „Това е портата към небесата“, добави той.

Изстрелването бележи важен етап за Space Exploration Technologies Corp., официалното наименование на търговската компания за космически полети, тъй като тя се стреми да докаже основната теза на своята стратегия: че може да спести от разходите за космически пътувания, като използва многократно ракетни и капсулни компоненти за изстрелване след всеки полет.

„Продължаваме, за да покажем, че това може да се направи. Това изстрелване е началото за SpaceX, демонстрирайки оперативен ритъм и утвърждавайки комерсиалния полет на човека като истинска, повтаряща се способност“, каза Кариса Кристенсен, основател и главен изпълнителен директор на Bryce Space & Technology, консултантска фирма. „По същество сме свидетели на създаването на нова индустрия и всеки ранен успех е важен за нейния път на растеж“, пояснява тя пред WSJ.

Космическата станция ще остане толкова гъсто населена до сряда. Тогава четирима космически пътешественици от САЩ и Япония се прибират отново към Земята. Те ще използват капсулата Dragon за целта. За първи път две такива капсули бяха практически паркирани една до друга на МКС.

След първата си пълноценна човешка мисия през ноември SpaceX повтори по това време амбициите си да пусне седем капсули Dragon за НАСА, включително три варианта за товарни мисии, през следващите 15 месеца, докато преминава през поредица от по-редовни изстрелвания.

Друга човешка мисия, наречена Crew-3, ще се проведе през есента, изпращайки друг екип от астронавти за отделен шестмесечен престой на космическата станция. На 28 април екипът от Crew-1 ще се откачи от орбиталната МКС на борда на космическия кораб Crew Dragon Resilience и ще се върне на Земята след кацане край бреговете на Флорида.

Разбира се, пред пътя на SpaceX имаше пречки, включително сложни проблеми, свързани с парашутите на капсулата, и повреда на нейните аварийни двигатели, които доведоха до експлозия през 2019 г. При тези инциденти не бяха регистрирани наранявания, но те забавиха развитието на програмата.

Изстрелването се случи след победа за SpaceX миналата седмица, като НАСА възложи на компанията на Мъск договор за изграждане на нова капсула за кацане на астронавти на Луната. Екипът на Мъск победи двама конкуренти - Blue Origin на Джеф Безос и поделението Dynetics на Leidos Holdings Inc. - за лунните полети по проекта Human Landing System, който може да заработи още през 2024 г. Договорът е част от по-голямата програма Artemis на НАСА за изследване и разработване на дълбокия космос, но разчитаща по-силно на частни изпълнители, отколкото в миналото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 2 години
голЕм е мъск ... рециклирането на хардуерът е едно на ръка . успя в друго , дето доста преди него се провалят систематично . произвежда ракети , двигатели и капсули на конвейр . изработката на орбитална ракета отнема около 18 месеца , подготовката на бустер за повторна употреба , засега 2 месеца , мъск твърди че при нужда могат и за 1 седмица да го подготвят . вече имат успешно летял и приземил се бустер 9 пъти ... В1051 ... десетия успешен полет ще е крайъгълен камък за компанията , доказвайки технологията като успешна . щом обтекателите вече хваща и повторно ползва ... :)))в тексас приключиха с основите на стартовата площадка , издигат вече стартовата кула ... започнали са тестове за вакуум на рбиталната капсула на старшип ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още