IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

100 дни Байдън: Wall Street се представя изненадващо силно

След избирането му за президент през миналия ноември широкият американски индекс S&P 500 се е повишил с повече от 20%

14:04 | 26.04.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Sarah Silbiger/Bloomberg&nbsp;</em></p>

Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg 

„Сънливия Джо“. Така Доналд Тръмп обичаше да нарича Джо Байдън по време на предизборната кампания. И дори неговите (на Байдън) поддръжници се притесняваха заради сдържаното поведение и възрастта на 78-годишния политик и се опасяваха, че може да бъде слаб кандидат.

Но от встъпването си в длъжност новият президент на САЩ не изпусна нито минута: първо лансира програма за икономическо стимулиране на стойност почти 2 трлн. долара, сега програма за инфраструктура, която отчасти е и социална програма, например за подобряване на здравеопазването. Освен това се предвиждат разходи за политиката по климата.

Разходите стимулират и Wall Street. Според изчисленията на американската банка JP Morgan Байдън е предизвикал най-силния ценови подем при управлението на нов президент на САЩ от поне 75 години - разбира се, с ефекта на възстановяване след коронакризата. След избирането на Байдън за президент на САЩ миналия ноември широкият американски борсов индекс S&P 500 се е повишил с повече от 20%.

Байдън възнамерява да възстанови част от разходите чрез по-високи данъци. Пазарите реагираха с несигурност в четвъртък, когато плановете за нови данъчни решения изтекоха в медиите.

Инвеститорите се питат: ще продължи ли политиката на Байдън да сработва за пазарите? Експертът по облигациите Пилар Гомес-Браво от фонда MFS гледа на политиката на Байдън като на „експеримент“. Изглежда пазарите смятат, че ще сработи. Във всеки случай те вече преглътнаха „с лекота“ на два пъти предишните данъчни планове на Байдън.

По-високи налози за предприятията и акционерите

Първо американският президент предложи да се увеличат корпоративните данъци от 21 на 28 процента, като по този начин частично се компенсира намалението, направено от неговия предшественик. Това увеличение би имало пряко въздействие върху печалбите на акция на компаниите. Борсата бързо абсорбира новината. Тя беше компенсирана от очакванията за увеличаване на печалбите чрез отварянето на икономиката, станало възможно благодарение на успешната стратегия за ваксинация. По-конкретно акциите, които се възползват от повишаване на настроението на потребителите, привличат вниманието.

Следващият удар дойде в четвъртък. Той е насочен директно към инвеститорите. Предложенията включват увеличение на пределната данъчна ставка от 37 на 39,6 процента. За хората с доход над милион долара данъчната ставка върху капиталовите печалби също се очаква почти да се удвои до 39,6 процента. Тъй като има и допълнителен данък върху доходите от инвестиции, общата тежест нараства до над 40 процента. Освен това се говори за облагане на капиталовата печалба на предишния собственик в случай на наследници.

Американският индекс S&P 500 падна с 0,9% в четвъртък заради новините. В петък обаче той отново нарасна с повече от един процент. Оптимизмът на инвеститорите надделя над опасенията, че бъдещите продажби ще бъдат облагани с по-високи данъци.

Въпросът е дали оптимизмът не е твърде голям. Може и да е така. Във всеки случай хедж фонд мениджърът Брад Ламенсдорф предупреждава пред Handelsblatt, че в момента изключително малко инвеститори са хеджирали портфейлите си на фючърсния пазар. Това може да е знак, че вече не възприемат, че има опасност от рискове и продължават да бутат пазара до висоти, при които връзката между по-нататъшните ценови възможности и рисковете просто вече не е правилна. Забележим е, но в крайна сметка добър знак, че много анализатори не се увличат от треската, а по-скоро съветват за предпазливост.

Goldman Sachs счита, че американската икономика ще стигне пика си скоро

Анализаторите от Goldman Sachs предупреждават, че американската икономика скоро ще достигне своя пик и че покупките в такива ситуации обикновено обещават лоша възвръщаемост. Morgan Stanley говори за насрещен вятър на фондовия пазар. Deutsche Bank очаква спад от 10% в даден момент, а Bank of America счита, че S&P 500 ще е на по-ниско ниво в края на годината, отколкото е сега.

Има две причини, поради които инвеститорите все пак ще преглътнат и по-високите данъци. От една страна, експертите са по-склонни да бъдат твърде предпазливи със своите съвети. Освен това все още не е ясно до каква степен Байдън може да реализира плановете си – с малкото си мнозинство в Конгреса.

Икономистите от Goldman Sachs смятат, че данъчното облагане за инвеститорите ще се повиши до общо 28%, равнище, което вече бе съществувало – по време на мандата на президента Роналд Рейгън. Американското правителство ще представи бюджета си в началото на май, след което може да предостави малко повече информация, казват те. Goldman Sachs намира предложенията, измерени спрямо обещанията в предизборната кампания, "за неизненадващи".

Ясно е, че темата многократно ще предизвиква вълнения на пазарите. JP Morgan очаква евентуален натиск върху цените на акциите в САЩ през четвъртото тримесечие, ако се вземе решение за повишаване към края на годината. След това, когато темата „се усвои“ отново, акциите трябва да възобновят пътя си нагоре. Все още не е казана последната дума за покачването на корпоративния данък, нито за точния обхват на инфраструктурните планове. Брайън Гарднър, политическият експерт на американския брокер Stifel, очаква сложни преговори, особено що се отнася до инфраструктурата.

Последна актуализация: 14:36 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
дядя вова, а пък рассийският дълг е скочил с 40% за една година ... :)))следиш ли полета на дрончето на марс ... ?! наса пускат филмчета , не е с качеството на мултиките от роскомикс ама се ядва ... рассияните какво получават по телеметрията от фобос-грунд от дъното на индийския океан ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 2 години
че кво общо има Президента с Wall Street ? Ръста на борсата е от компетенцията на ФЕД
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
100 дни Байдън: Wall Street се представя изненадващо силно А печатарите - още по-силно!!!https://usdebtclock.org/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още