IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei има амбиции да се превърне в китайския Google

Санкциите на Вашингтон накараха гиганта да отправи поглед към облачните услуги и автомобилите

16:38 | 26.04.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Huawei увеличава усилията си в софтуерни области като изчислителните облаци и умните коли, докато американските санкции продължават да ощетяват хардуерния ѝ бизнес, пише CNBC.

Миналата седмица Arcfox, бранд на автомобилния производител BAIC Group, пусна кола с технология на Huawei. По-точно ползва операционната система HarmonyOS на Huawei, която се появи през 2019 г., както и възможности за автономно шофиране. Huawei няма да произвежда коли, а вместо това ще се фокусира върху технологии, които им помагат.

В неделя Huawei пусна няколко облачни продукта – в момент, в който се опитва да се бори с пазарния лидер в Китай Alibaba.

В прессъобщение от неделя Huawei посочва, че се надява, че фокусът ѝ в облачните услуги „евентуално ще увеличи дела на нашия софтуер и на бизнеса с услуги в общия ни приходен микс“.

Компанията се насочва към софтуера, след като американските санкции срещу Huawei доведоха до спад на продажбите на смартфони на компанията. Китайският гигант беше поставен в черния търговски списък на САЩ през 2019 г., който ограничава достъпа ѝ до американски технологии. Миналата година пък Вашингтон предприе действия, чрез които спря ключови доставки на чипове към технологичната компания.

„Huawei засилва фокуса си върху това да бъде софтуерна/облачна компания и такава за услуги“, коментира Нийл Шах, директор проучвания в Counterpoint Research.

Той твърди, че в резултат на санкциите на Вашингтон китайската компания „не е в състояние да доставя ключови полупроводникови компоненти и свързаните с тях технологии“ от Съединените щати.

„С тези усилия Huawei става като Google”, посочва Шах.

Google стои зад мобилната операционна система Android, използвана от повечето смартфони в света. Освен това технологичният гигант работи по автомобилен софтуер и има бързо развиващ се бизнес с облачни услуги.

Huawei също рекламира своята HarmonyOS като способна да работи на различни устройства – от смартфони до телевизори и автомобили.

Насочвайки се към области като превозните средства и облака, Huawei се изправя срещу една от най-големите китайски технологични компании. Alibaba е пазарен лидер в Китай в областта на облачните услуги. А в сферата на автомобилите много компании се борят за парче от пая с утвърдени играчи като Baidu и нови участници като Xiaomi.

Зад действията на Huawei в сферата на софтуера се крие и опит да се изолира от потенциални геполитически и други действия на САЩ. Въпреки че Вашингтон успешно възпрепятства достъпа на Huawei до чиповете, за него може да е по-голямо предизвикателство да засегне софтуерния бизнес.

„Ще бъдат по-защитени, когато говорим за геполитиката на САЩ“, коментира Уонг от IDC. По думите му чиповете, необходими в автомобилите, не изискват толкова напреднал прозводствен процес, както смартфоните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 3
be_google
преди 2 години
гледам си 3 г Хуйвей и се чудя кога епъл ще направят нещо подобно, а Хуйвей Р40 е нещо което американците няма да могат да произведат поне още 5 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Huawei има амбиции да се превърне в китайския Google Супер! Успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още