IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще влязат ли частни инвестиции в обновяването на сградите?

Публичните ресурси да се претворят във финансови механизми, съветва д-р Драгомир Цанев, изпълнителен директор на ЕнЕфект

21:00 | 26.04.21 г.
Ще влязат ли частни инвестиции в обновяването на сградите?

"Сметката, която може да направим, сравнявайки заложеното в стратегията и наличното в Плана за възстановяване и устойчивост, показват, че финансовият ресурс, който е наличен в момента, е около една трета от този, който би ни бил необходим в периода до 2030 г.", пресметна той.

От думите на д-р Цанев стана ясно, че енергийната ефективност на сградите заема важно място в Националния план за възстановяване и устойчивост.

"Предвидени са около 1,5 млрд. лева за обновяване на многофамилни жилищни сгради. Обновяването, ако бъде изпълнено правилно, може да допринесе за икономическото възстановяване. Този ресурс трябва да бъде запазен в плана, но трябва да бъде управляван по един различен начин", коментира директорът на ЕнЕфект.

Според д-р Драгомир Цанев един от проблемите в програмата за енергийна ефективност е начинът на структуриране на финансовите инструменти.

"Повече от шест години говорим, че 100% грантово финансиране на обновяването на жилищните сгради е порочна практика, която представлява бариера към все по-качествените обновявания на сгради. По този начин нямаме възможност да привлечем частен капитал", обясни директорът на ЕнЕфект. - Нашето предложение е публичните ресурси да се претворят във финансови механизми, да се спре практиката на 100% грантово финансиране, а публичният ресурс да се използва за структуриране на финансови механизми."

От думите му стана ясно, че трябва да се разбие митът, че изолацията и смяната на прозорците са единственото нещо, което се случва при обновяването на сградите.

"Нашият подход винаги е бил насочен към цялостното обновяване на сградите, в което мерките по сградната обвивка като изолацията и подмяната на прозорци, се комбинират с мерки по системите на сградата с приоритетно използване на възобновяеми енергийни източници", посочи д-р Цанев.

Как да се направи комуникацията с гражданите за сградното обновяване? Как се осигуряват здравословни условия в обновените сгради? Склонен ли е българинът да инвестира собствени средства в програмите за енергийна ефективност?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още