IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо коронавирусът срива здравната система на Индия?

След строгите ограничения и спад на заболеваемостта през септември властите се подведоха да вярват, че най-лошото вече е зад гърба им

19:20 | 26.04.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимки: T. Narayan/Bloomberg</em></p>

Снимки: T. Narayan/Bloomberg

Най-бързият темп на разпространение на инфекциите в света и най-голямото ежедневно увеличение на случаите на коронавирус карат Индия да затъва все повече в задълбочаваща се и смъртоносна здравна криза, пише AP.
  
Индия е огромна - с близо 1,4 милиарда души тя е втора по население в света, а размерите й представляват предизвикателство за борбата с Covid-19.
  
Ежедневно се поставят по около 2,7 милиона ваксини, но въпреки това ваксинираните с първа доза са по-малко от 10% от населението. Общият брой на потвърдените случаи на заразяване в Индия е 15,9 млн., което я нарежда на второ място в света след САЩ, а починалите са 184 657.
  
Заради поредното рязко повишение на заболеваемостта крехките здравни системи в Индия са на предела: изпитващите недостиг на персонал болници са препълнени с пациенти. Недостиг има и на медицински кислород. Интензивните отделения са пълни. Почти всички респиратори са в употреба, а починалите се трупат в крематориуми и гробища.

Как се стигна дотук

Властите се подведоха да вярват, че най-лошото вече е зад гърба им, след като през септември заболеваемостта започна да спада.
  
Трийсет поредни седмици тя намаляваше, след което в средата на февруари започна отново да се покачва. Според експерти страната е пропуснала възможността да увеличи капацитета на здравната си инфраструктура и да ваксинира по-енергично.

индия индия
"Бяхме толкова близо до успеха", каза Бхрамар Мухерджи, биостатистик в Мичиганския университет, който следи епидемията в Индия.
  
Въпреки предупрежденията и препоръките, че са нужни превантивни мерки, властите не бяха подготвени за размерите на вълната, каза К Шринат Реди, председател на Индийската фондация за обществено здраве.
  
Критици изтъкват това, че правителството е решило да не отложи хиндуистки религиозни празници и избори, а според експерти това може да е допринесло за рязкото повишение на заболеваемостта.
  
"Властите в цяла Индия, без изключение, поставят приоритетите на общественото здраве на заден план", каза Реди.
  
В резултат средната седемдневната заболеваемост през последните две седмици нарасна от 6,75 нови случая на 100 хил. души на 6 април на 18,04 случая на 100 хил. души на 20 април, вероятно заради нови варианти на вируса, включително такъв, който беше открит в Индия, казват експерти.
  
В сряда Раджеш Бхушан, висш представител на индийските здравни власти, заяви, че не желае да спекулира дали властите са могли да бъдат по-добре подготвени: "Сега не е времето да се впускаме в анализи защо и какво сме пропуснали, пропуснали ли сме нещо, подготвени ли сме били".

Последна актуализация: 12:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
neon7
преди 2 години
ВЕРВАЙ СИ!59-Year-Old Israeli Fashion Icon Alber Elbaz DEAD After Being Fully Vaccinated for COVID-19https://healthimpactnews.com/2021/59-year-old-israeli-fashion-icon-alber-elbaz-dead-after-being-fully-vaccinated-for-covid-19/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Решенията са две: Или караш вируса и се надяваш да мине леко или се ваксинираш. Това е :) Всякакви други варианти са глупави ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Е аз и моите приятели като се ваксинирахме и продължихме да си спазваме мерките и все още не сме карали никаква зараза, дори температура не съм вдигал нито веднъж. Антитела имам здраво. Така,че ако случайно се заразя от някой манг ал като теб в някой голям магазин то ще изкарам заразата леко и ще си карам живота нормално :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
vzhekoff
преди 2 години
Реално мащабирано към населението имат същите заболели, колкото и ние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 8
penman
преди 2 години
Лудия пак в строя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
neon7
преди 2 години
"Как се стигна дотукВластите се подведоха да вярват, че най-лошото вече е зад гърба им, след като през септември заболеваемостта започна да спада."Индия постави рекорд за ударно ваксиниране -за 85 дена достигнаха 100М души. https://timesofindia.indiatimes.com/india/india-fastest-in-world-to-administer-100-million-covid-vaccine-shots/articleshow/82007330.cmsРезултата се вижда !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още