IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ ще предоставят милиони дози от ваксината на AstraZeneca на други страни

Поради засиленото запасяване с ваксини в САЩ, се очаква страната да се окаже с голям излишък на препарати в размер на стотици милиони дози

21:40 | 26.04.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

САЩ ще споделят милиони дози от ваксина на AstraZeneca с други страни, тъй като препаратът на британската фармацевтична компания все още не е получил одобрение за употреба в страната от Администрацията по храните и лекарствата, съобщава CNN.

Дозите ще бъдат предоставени на други нуждаещи се страни, след като ваксинационната кампания в САЩ напредва, а служителите от администрацията на президента Джо Байдън се чувстват уверени, че страната разполага с достатъчно дози за своето население. 

Редица държавни лидери по света притискат Байдън да сподели въпросните дози, тъй като други страни все още не успяват да се снабдят с достатъчно количество ваксини, с които да инокулират своето население.

Индия е сред тези страни, като държавата в момента преживява един от най-тежките кризи по време на пандемията. Байдън и индийският министър-председател Нарендра Моди разговаряха по темата, въпреки че в прессъобщението, споделено от Белия дом, не се споменава за договорка за доставка на ваксини.

Поради засиленото запасяване с ваксини в САЩ, се очаква страната да се окаже с голям излишък на препарати в размер на стотици милиони дози. Някои от тях вече са били изпратени към Мексико и Канада.

Но „ваксинационната дипломация“ на САЩ е силно ограничена заради опасенията на президентската администрация, че съществуват непредвидени фактори, които могат да изискат използването на наличния запас от дози.

Други страни като Русия и Китай вече успяха да надминат САЩ при разпространението на ваксините, разширявайки влиянието си в региони като Югоизточна Азия.

По-рано в понеделник Европейската комисия, изпълнителната власт на Европейския съюз (ЕС), предприе официални правни действия срещу AstraZeneca поради недостатъчните доставки на ваксината на компанията.

AstraZeneca предизвика гнева на ЕС през януари, когато заяви, че няма да може да предложи на блока броя очаквани първоначално дози. До края на първото тримесечие компанията достави 30 милиона дози на страните от ЕС, вместо 100 милиона дози, заложени в нейния договор. Недостигът силно възпрепятства ваксинационните кампании в страните от ЕС. Брюксел се ядоса и заради факта, че закъснения в доставките за Великобритания и други държави няма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:27 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Един Българин
преди 2 години
Време е и България да се отърве първо от АЗ, а после и от останалите ***. Да оставят някаква минимална бройка ако все пак някой иска и това е. До есента ще има още 50 щама, срещу които не е ясно дали и колко ще имат ефективност, а рискът за здравето от нетествано лекарство е многократно по-голям.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis23
преди 2 години
какви са учтиви само, нема смисъл вече да пращат самолетоносачи, че мноо дебело, просто само по ена спринцоФка и всичко ше заспи .... може и завинаги ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
я речи , що и бразилците отказаха рассийският противошапен препарат . нещо гнило има в рассията ... нещо доста държави започнаха да я спират от употреба и връщат дозите ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
САЩ ще предоставят милиони дози от ваксината на AstraZeneca на други страни Един ударен самолет от AstraZeneca май вече познавам лично.Не бих искал около мен да има ескадрила!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още