IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Удължават извънредната епидемична обстановка в България

Утре ще бъде изпратен и Планът за възстановяване и развитие, обяви премиерът в оставка Бойко Борисов

09:49 | 27.04.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Правителството в оставка ще приеме на утрешното си заседание удължаване на извънредната епидемична обстановка в страната. Това каза премиерът в оставка Бойко Борисов по време на среща с представители на туристическия бранш тази сутрин.

"На Министерски съвет ще приемем като точка удължаване на пандемичната обстановка, за да могат да вървят всички мерки“, каза Борисов.

Туроператорите искат да знаят как ще премине сезонът.

Министърът на туризма в оставка Марияна Николова заяви, че страната ни е готова за началото на летния туристически сезон и той ще се проведе при спазването на всички протоколи.

Министерството на туризма ще представи единен протокол за пристигане в страната, каза Николова. Той ще бъде съгласуван с всички здравни власти. 

„Правилата за влизане в страната ни трябва да бъдат конкурентни с тези в другите страни. Те трябва да са в помощ на българския туризъм. В страната ще се влиза по три начина - с ваксинационен сертификат, с отрицателен PCR или със сертифициран антигенен тест. Третият възможен начин ще бъде чрез документ за преболедуване през последните 6 месеца”, посочи здравният министър в оставка Костадин Ангелов.

Утре ще бъде изпратен и Планът за възстановяване и развитие (в парламента, бел. ред.), обяви Бойко Борисов.

„Ако искат да го подписват. И щаб медицински не направиха, и план нямат, само казват не е хубаво, дайте да видим вашия. Нямат министри, нямат екипи да се види какво ще се прави във всичките тези сфери", коментира Борисов.

От туристическия бранш настояха за масирана рекламна кампания с правила за влизане и излизане от България като безопасна туристическа дестинация.

За аудиторията трябва да е ясно, че сме безопасна дестинация с ясни правила, които несъмнено ще доведат до приток на туристи, каза Георги Рачев, заместник-председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА).

Трябва да имаме реклама, че сме безопасна дестинация, защото нашата конкуренция вече го прави, посочиха от бранша.

Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, посочи, че за туризма е много важно да работи с хоризонт от поне четири седмици напред, за да може да планира програмите си. По думите му плановете са за над 9 милиона посетители в страната до края на годината.

„Ние не искаме руските шпиони, но туристите са им добре дошли и ще направим всичко възможно те да се чувстват приятно в България“, каза oще Бойко Борисов по темата за организацията на летния туристически сезон.

Борисов не пропусна и коментари около връчването на на втория мандат за съставяне на кабинет. Промените в изборното законодателство ще се направят, за да се гарантира служебна победа на Румен Радев на предстоящите президентски избори. Това коментира премиерът в оставка Бойко Борисов. "Продължаваме да мислим отговорно въпреки мотаенето на президента с даването на мандата. Времето си лети, мина един месец от изборите и дойде 1 май", каза Борисов и намекна, че има причина за това.

„Президентът, колкото и да се мотае, за да си смени изборните правила, за президентските избори, явно са си поели ангажимент към него, затова се мотае“, коментира бавенето на връчване на втория мандат за съставяне на правителство.

"Преди пет години ГЕРБ отново управляваше и президентът спечели при старите правила, защо трябва да се променят правилата, да не са поели някакви ангажименти към ДПС при безразборното отваряне на урни в чужбина?, попита Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
georgi_shum
преди 2 години
Колкото и да не са решаващи, преди като нямаше ограничения за секциите в чужбина, ДПС получаваха 3-4 мандата заради гласовете от вън. След ограниченията получават 1, най много 2.Просто факти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
IQ96
преди 2 години
Това с многото урни в чужбина, ще ползва само ДПС. Но така или иначе тежестта на тези гласове не е решаваща, стига да гласуват всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още