IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз": Цената на газа у нас през май ще е с 10% по-ниска от европейската

Българските потребители са получили 98 млн. лева ценово предимство заради по-евтиния газ през зимата, изчисляват от газовото дружество

11:00 | 27.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на природния газ за българските потребители ще бъде с между 10% и 11% по-ниска от тази на европейските пазари, коментира изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов по време на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Дружеството подаде заявление за повишаване на цената на природния газ от 1 май до ниво от 35,74 лева за мегаватчас. Искането беше подадено в средата на месеца, преди КЕВР да се произнесе по цената на газа от 1 април.

На базата на решението на енергийния регулатор от 21 април за цената на природния газ в страната, от 1 май газът трябва да поскъпне със 7,7%.

Павлов обясни още пред комисарите по време на изслушването си днес (27 април), че заявлението е изготвено на базата на петролните котировки и цената на газа на европейските пазари.

Газът поскъпва на фона на по-хладното време в Европа през последните месеци и началото на сезона за нагнетяване на газовите хранилища.

Припомняме, че заради ограничените доставки на втечнен газ много европейски държави разчитаха на своите резерви от газ през зимните месеци. Сега търсенето на газ е по-високо от традиционното за този период на годината.

Според Павлов "Булгаргаз" е предоставил по-ниски цени на своите клиенти през зимните месеци и ценовото предимство за зимния период от по-евтината суровина се изчислява на около 98 млн. лева. Той допълни още, че цената на природния газ у нас в периода от 1 юли 2020 г. до 30 април 2021 г. е по-ниска от прогнозната на КЕВР, използвана за изчисляване на цената на топлинната енергия.

Енергийният регулатор ще вземе решение за цената на природния газ от 1 май на закрито заседание в същия ден. Преди това от "Булгаргаз" ще внесат актуализация на своето заявление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още