IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бързи тестове на 16 производителя ще се признават у нас

Списъкът е изготвен в ЕС и се очаква да бъде публикуван днес

11:33 | 27.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Akos Stiller /Bloomberg</em></p>

Снимка: Akos Stiller /Bloomberg

Бързи тестове на 16 производителя ще се признават у нас. Това каза по bTV главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

"Този списък е изготвен от ЕС, очаква се днес да бъде публикуван. Той е наложителен, защото се сблъскахме с неточни тестове", каза той.

"Именно това и ще е едно от условията за пътуване и влизане на туристи у нас. Другите две ще са отрицателен PCR или сертификат за приключена ваксинация", добави Кунчев. 

С тези изисквания и ваксинираните служители в туристическия сектор, които ще са имунизирани вероятно до края на май, ще сме сигурна дестинация, обясни още Кунчев.

Не се планира задължителна ваксинация в никоя сфера, няма как и това да е условие за назначаване на работа. По-скоро ще е в рамките на незадължителния характер - да се имунизират служители в старческите домове например, каза главният държавен здравен инспектор. И допълни, че е изпратил такова писмо до министъра на труда и социалната политика.

Относно новия индийски щам Кунчев заяви, че засега е малка вероятността да е у нас. "Наясно сме, че едва ли някакви ограничения в пътуванията ще спрат новия вариант", допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още