IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Славчев: Само най-смелите компании поемат рискове на офис пазара в момента

Най-активни при наемането на офиси ще бъдат фирмите от BPO сектора и IT компаниите, прогнозира изпълнителният директор на Avison Young България

12:37 | 27.04.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка Michael Short/Bloomberg</em></p>

Снимка Michael Short/Bloomberg

Повечето компании в България са в изчаквателна позиция. Само най-смелите предприемат резки движения на офис пазара. Тези, които правят първите крачки, често имат водеща позиция впоследствие, но също така поемат и по-големи рискове. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Антон Славчев, изпълнителен директор на консултантското дружество Avison Young България.

Славчев коментира една от големите сделки на офис пазара в София през 2021 г. Софтуерната компания Chaos подписа преди дни договор за наем на 4750 кв. м в „София Офис Център“ на бул. „Цариградско шосе“. Chaos е известна с решението си V-Ray с приложение във филмопроизводството и архитектурата, което спечели технологичен „Оскар“ през 2017 г., а инвеститор в новата бизнес сграда е Europroperty на предприемача Христо Чепишев и партньори.

„Пандемията промени офис пазара, като фирмите от отделните сектори реагираха по различен начин. Предстои дълъг процес на нагаждане между работодателите и техните таланти за това как и откъде ще се работи занапред“, каза Славчев.

Той смята, че ще има компании с постоянни офиси и с временни офиси. „Ще има дружества без офиси. Ще има и бизнес, който ще залага на хибридни решения. Всяка фирма ще определи кое е най-подходящо за нейния продукт и нейните хора“, посочи гостът.

Славчев прогнозира, че в бъдеще най-активни на офис пазара ще бъдат фирмите от BPO сектора (аутсорсинг на бизнес процеси), както и IT компаниите.

„Те успяха да се адаптират много бързо в новата ситуация, защото произвеждат глобален продукт, а не локален. Тази криза даде възможности за тяхното разрастване“, обясни гостът и очаква тези компании да бъдат най-активни не само в наемането на офиси, но и в освобождаването и преотдаването им.

Що се отнася до наемните нива в офисите, Славчев ги определи като „замръзнали“, защото липсват трансакции, но очаква известно време да има дисбаланс, който обаче с времето ще се изравни. „Фирмите все по-често мислят не за евро на квадратен метър, а за разход на човек за работна среда“, информира експертът.

Славчев коментира, че все по-често служителите искат от работодателя да им плати „едно по-хубаво бюро вкъщи, интернет на морето“, които са свързани с изнесените работни места, а това изисква по-голяма гъвкавост от пазарните участници.

Какво показва докладът на Avison Young за най-важните трендове през 2021 г., които имат потенциал да повлияят съществено на имотния пазар в световен мащаб? На какви нива ще се сключват сделките при големите офис площи? Какви са особеностите на новите офис сгради? Кои са десетте тренда, които ще влияят на имотния пазар през 2021 г.? Кои са плюсовете и минусите на домашния офис?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "ИмоТиТе" – гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
Добре, че има ИТ компании, че такива като тоя щяха да са на опашката пред бюрото по труда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още