IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестирането в облигации се нуждае от преосмисляне

Уроците от миналото може да имат по-малко значение за сегашните портфейли

08:13 | 07.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Светът се променя. Управлението на портфейлите с фиксиран доход трябва да се промени съответно. Гледането напред сега от всяка гледна точка е много различно от миналите времена, пише за Financial Times Дан Фъс, вицепрезидент на Loomis Sayles. 

Управлявах инвестиции с фиксиран доход от 1958 г. до началото на тази, яхайки един от най-големите бичи пазари на облигации. Управлението на всеки портфейл обаче сега изисква цялостно преосмисляне. Има уроци от миналото, но припокриването им с настоящето и бъдещето е много изтъняло.

По-конкретно, текущото ниво на ликвидност на пазара на облигации е уникално. Потокът от пари, търсещ по-висока текуща възвръщаемост, стесни спредовете, при които корпоративният дълг се търгува в сравнение с държавните ценни книжа. Това позволи на компаниите с ниски кредитни рейтинги да рефинансират стари и да емитират нови заеми при много атрактивни условия.

Федералният резерв на САЩ сега пресъздава историята. Той подкрепя Министерството на финансите във фискалната война срещу Covid-19. Това, заедно със спекулативното отношение на пазарите в резултат от действията на Фед, подхранва ликвидността, която вероятно ще остане доста добра за дълъг период от време.

Всяко сериозно сътресение, което връхлети пазарите, обаче може да подкопае основата за значителния ливъридж, на който се радват инвеститорите. Предполага се, че водещите централни банки ще се надпреварват в подкрепата си за пазарите, като това в повечето случаи е валидно допускане.

Но ливъриджът зависи от доверието. Ако доверието започне да се разпада, излишната ликвидност бързо ще се оттегли. Централните банки наблюдават това внимателно, но може да не успеят да го контролират.

Другите значими фактори за бъдещото управление на портфейла са изменението на климата и геополитическите рискове.

Изменението на климата влияе силно на това къде и как се инвестират парите. Освен това то променя жизнеспособността на направените инвестиции. В някои случаи миналите инвестиции нарастват като стойност и стимулират по-нататъшни инвестиции в същите области. Друг път миналите инвестиции рязко се обезценяват. Следователно необходимостта от фокусирани кредитни изследвания е от съществено значение.

Всички държави трябва да си сътрудничат в борбата с глобалното затопляне. Това ще бъде изключително трудно с оглед на различните методи на управление и нарастващото напрежение между страните. Нараства възможността за сериозен конфликт между държавите.

Последна актуализация: 23:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още