IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалното икономическо възстановяване подклажда бума на пазара на стомана

Производителите на стомана се радват на здравословен марж и оптимизъм след ужасната година, която преживяха

17:14 | 27.04.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цените на стоманата се покачват от Азия до Северна Америка, а неумолимият поход на желязната руда към рекорд се ускорява, тъй като залаганията за глобалното икономическо възстановяване подсилват търсенето.

Светът вече настига силните пазари на азиатския стоманен гигант Китай, тъй като глобалният отскок задвижва мощна вълна на покупки, която не може да бъде удовлетворена от производството. Производственият и строителният сектор растат и правителствата се ангажират да инвестират мащабно в инфраструктура, докато очертават пътя на държавите си след пандемията, пише Bloomberg.

Книгите за поръчки на Mills например са почти запълнени, тъй като купувачите се стремят да подсигурят доставките на стомана след година на ограничения в производството. Отделно най-големите миннодобивни компании за желязна руда са затруднени от оперативни проблеми, което допълнително затяга пазара, който не се е възстановил напълно от шока на доставките преди повече от две години.

Ценова мощност

Цените на горещовалцуваната намотка, еталонен стоманен продукт, са се увеличили три пъти в Северна Америка от пандемичните дъна и се покачват бързо и в Европа. В Китай, който вече се радва на година на силно търсене, стоманата е най-скъпа от 2008 г. насам.

Стомана Стомана

Ситуацията е отлична за производителите на стомана, които изведнъж се зарадваха на здравословен марж и оптимизъм след ужасната година, която преживяха. Южнокорейският Posco, един от най-големите доставчици извън Китай, току-що отчете най-добрата си тримесечна печалба от 2011 г. насам и очаква възстановяването да продължи и през втората половина на годината.

Глобален пазар

Търсенето на стомана в световен мащаб ще нарасне с 5,8% тази година, като ще надхвърли нивата преди пандемията, според Световната асоциация по стоманата. Потреблението на Китай, около половината от общото глобално, ще продължи да расте, въпреки че вече е достигнало рекордни нива, както и в останалата част на света, която се възстановява от пандемията.

Стомана Стомана

„Срокът за изпълнение на поръчките е наистина дълъг, някои производители твърдят, че продават за третото или дори четвъртото тримесечие“, казва Томас Гутиерес, анализатор в изследователската компания Kallanish Commodities. „Тази година има оптимизъм за търсенето с възстановяването от Covid и плановете на правителствата за стимулиране на икономиките. Търсенето извън Китай през април е по-голямо, отколкото сме виждали от много, много години“, допълва той.

Поскъпване на материала

Желязната руда се радва на внезапен скок на цените до почти рекордни нива. Спот цените са на по-малко от 1 долар от пика от 194 долара за тон, тъй като производителите на стомана в Китай поддържат производителността на повече от един милиард тона годишно, за да захранват все по-широкото потребление от икономиката. Докато Пекин си е поставил за цел да намали производството на стомана тази година, това може да се окаже трудно с толкова силно потребление.

Стомана Стомана

Високите цени на желязната руда засилиха печалбите на най-добрите световни миннодобивни компании, макар че те не смогват с доставките. Бразилската Vale SA например има смущения заради по-ниска производителност на една мина и пожар на кораб, а BHP Group и Rio Tinto Group съобщават, че тримесечните доставки намаляват заради метеорологичните смущения в Австралия.

„Има голяма вероятност китайските производители на стомана да яхнат вълната на този възходящ тренд и да ускорят производството, поне тази година“, пишат анализатори от Австралия и Нова Зеландия, включително Даниел Хайнс. Дългоочакваната вълна от допълнителни доставки на желязна руда, особено от ключовия спедитор Бразилия, все още не се е материализирала, както се очаква от мечките на пазарите.

Печалби

Междувременно по-високите цени на стоманата и усилията на Китай да изчисти своята остаряла и силно замърсяваща индустрия с целенасочени производствени ограничения намаляват рентабилността на предприятията.

Стомана Стомана

Маржовете на стоманата в Китай „продължават да внушават, че настоящите цени на желязната руда са устойчиви в близко бъдеще“ и ще трябва да станат отрицателни за цените на желязната руда, за да се коригират надолу, пише в бележка анализаторът от австралийската Commonwealth Bank Вивек Дар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
така е , ей сега кви цени ми обявиха за едни железа ... :))) ... двойни ... !! септември нема само 10% да вдигам цените . от раз 20% ... трилиони и балони , ще си лежът по къщята и ще харчат напечатани кинти ... започна се играта ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още