IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на Русия се пренасочва от долара към еврото

За първи път експортът в долари е под 50%, показват данни за търговията през четвъртото тримесечие

16:36 | 27.04.21 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Дългогодишните усилия на президента Владимир Путин да намали зависимостта на Русия от долара достигнаха ключов момент – за първи път делът на износа, продаден в американска валута, спадна под 50%.

По-голямата част от понижението идва от търговията с Китай, като над три четвърти от нея вече е в евро, показват данни на руската централна банка, цитирани от Bloomberg. В същото време делът на единната валута от общия износ нараства с над 10 пр. пункта до 36%, става ясно от информацията за четвъртото тримесечие.

Многобройните санкции и постоянната заплаха от нови накараха Русия да потърси начини да изолира себе си и икономиката си от американска намеса. Централната банка също така е намалила вложенията си в американски държавни ценни книжа като част от валутния си резерв, залагайки основно на злато и евро.

Раздялата с долара при търговията с Китай се ускори още през 2019 г., когато петролният гигант „Роснефт“ промени валутата в договорите си за износ на евро. Много компании със средна капитализация сега също търсят начини да намалят експозицията си към американската валута, като залагат на юани или рубли в търговията с Китай, посочва Даниел Хайндъл, мениджър на VTB Capital в Москва.

„Наблюдаваме също така, че нарастваща част от сетълментите между Русия и бившите съветски републики е в рубли“, коментира още той.

Вашингтон наложи нови санкции срещу Москва по-рано този месец, включително ограничавайки покупките на новоиздаден суверенен дълг в отговор на обвиненията, че Русия стои зад хакерската атака срещу SolarWinds Corp. и опитите за намеса в миналогодишните президентски избори.

Администрацията на президента Джо Байдън обяви, че е готова да увеличи санкциите, ако Кремъл не спре хакерските атаки и опитите за намеса в американската политика.

На този фон руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков заяви в интервю през февруари, че Русия трябва да предприеме спешни стъпки за намаляване на използването на долари до минимум, за да премахне зависимостта си от „този отровен източник на постоянни враждебни действия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 2
deaf
преди 2 години
Цената на почти всичко се изчислява долари,затова няма никакво значение,че Русия ПРЕИЗЧИСЛЯВА цената в евро,щото тя си остава цена в долари. По-ясно не знам как да го кажа... Например,Русия може да продава на Германия или България нефт срещу евро,но задължително преди това цената му трябва да се преизчисли от долари. Значи ако цената му на световният пазар е $50,се преизчислява колко евро са тези $50 по днешният курс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis23
преди 2 години
не съм казал нищо за никви корупции, Владито тука повечето си мислят че е падишах и диктатор ама са мноо далечко от реалността ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
korn
преди 2 години
Само така. Влади винаги е бил наш човек. С помоща и на Китай някой ден еврото ще бъде доминираща валута, а долара ще застане гордо до паунда като бившо величие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 2 години
Как бе... нали путин и си ги ловеха и на дръвника ... лъжеш нещо, там корупцията е изкоренена отдавна .. друга ще да е причината, издай бързо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 6
zelka007
преди 2 години
ми да продават суровини в рубли бре , що не им се получава ... ?! нъл са 1/8 от земната суша , ядрена безаналогова сила ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
michaelis23
преди 2 години
горе доле нещо гениално като наши Костов дет прибра Сребърния фонд с пенсиите изнесе ги в Италия и напрайха щерка му шеф на банката, да ама ... банката в Жабария не е в Булгаристания .... просто пращене от мозък как разпраа лекара от Германия penmana за разлика от нас безмозъчните ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 6
michaelis23
преди 2 години
шото тамошните либерасти и атлантисти са обсебили финансовата им система и биха напрайли по една флейта на секи чужд банкер също като наще пудели .... иначе ше им спрат достъпа до краденото което е в чуждите им банки, те там го слобили поне им е толко и акъла ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
khao
преди 2 години
a що не е според теб? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
michaelis23
преди 2 години
абе не е ли у собствена валута дет да контролираш, зaeби тия раоти ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още