IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разхлабването на Covid мерките намали новите безработни

Трета седмица започналите работа са повече от регистрираните безработни в бюрата по труда

17:29 | 27.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Пандемията постави пазара на труда под сериозно напрежение през последната година. От миналата пролет, особено през седмиците след въвеждането на ограничителните мерки заради пандемията, бяха отчетени рекорден брой регистрации на нови безработни в бюрата по труда. 

Точно година по-късно, след облекчаването на противоепидемичните мерки и поетапното отваряне на различните видове бизнес – основно търговски обекти, молове, ресторанти и хотели, ситуацията на трудовия пазар се подобрява. Това показват и последните данни на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта от специализираното наблюдение на пазара на труда заради пандемията.

Близо 105 хиляди са новорегистрираните безработни в бюрата по труда от началото на годината до момента. За същия период постъпили на работа са малко над 79 хиляди души.

За последната наблюдавана седмица (19 - 25 април) в бюрата по труда в цялата страна са регистрирани 4700 души, а устроените на работа са 5500. Според данните за трета поредна седмица новорегистрираните безработни са по-малко от започналите работа чрез бюрата по труда. 

Благоприятно влияние за намаляване на регистрираната безработица оказват и антикризисните мерки за съхраняване на работните места – схемите 60/40 и 80/20 за туризма и транспорта.

Наред с това по Националния план за действие по заетостта през април бяха обявени повече от 9000 свободни работни места със субсидиране на работната заплата, което позволи бизнеси, които се нуждаят от работници, да кандидатстват по тях.

През март Агенцията по заетостта също отчете позитивна тенденция – годишен спад на безработицата в страната. Въпреки новите блокади и поредното затваряне на бизнеси през март поради разрастването на пандемията безработицата в България продължава да върви надолу. През март безработицата в страната се понижи до 6,5%, което е намаление с 0,4% спрямо февруари.

На годишна база Агенцията по заетостта също регистрира спад - с 0,2 процентни пункта – от 6,7% през март 2020 г., което вероятно се дължи на продължаващите държавни мерки за подкрепа на заетостта – схемите 60/40 и 80/20 за туризма и транспорта.

Обобщените данни на Националния статистически институт (НСИ) за състоянието на работната сила през миналата година, показаха отчетливо COVID ефекта на трудовия пазар - безработните нараснаха с една пета за година.

Блокадите, ограничителните мерки и затворените бизнеси в годината, белязана от пандемията, предизвикаха свиване на заетостта на фона на растяща безработица в страната. Безработните са нараснали до 168 хил. през миналата година. В сравнение с 2019 г. броят на безработните се увеличава с 18%. За сравнение, година по-рано, преди пандемията, безработните бяха малко над 142 хил., а броят на безработните се сви със 17% спрямо предходната година.

През пандемичната 2020 г. коефициентът на безработица се увеличава с 0,9 пр. пункта в сравнение с 2019 г. и достига 5,1 на сто, сочат данните на националната статистика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още