IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли дигиталният юан да се превърне в тревога за САЩ?

Именно зависимостта на Китай от долара е сред водещите причини страната да бърза с въвеждането му, смята Алисия Гарсия-Хереро, главен икономист в Natixis за Азиатско-Тихоокеанския регион

18:44 | 27.04.21 г.
Може ли дигиталният юан да се превърне в тревога за САЩ?

САЩ ще трябва да се разтревожат от дигиталния юан на Китай в даден момент, но това не се случва сега. Все още в света на плащанията юанът си остава само в Китай. Това заяви Алисия Гарсия-Хереро - главен икономист в Natixis за Азиатско-Тихоокеанския регион, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria.

Гарсия-Хереро отбеляза, че именно зависимостта на Китай от долара е сред водещите причини страната да бърза с въвеждането на дигиталния юан.

“Дигиталният юан ще бъде използван много повече като валута за плащания... Инвестициите в него обаче ще отнемат доста време”, посочи тя.

Според госта дигиталният юан може да има много предимства за Китай, включително факта, че той ще бъде конвертируем, а конвенционалният не е.

По нейни думи основната слабост на долара е, че той е зависим от всички останали валути. “САЩ са най-големият световен длъжник. В даден момент трябва да се осъзнае, че това е тяхната природа”, изтъкна Гарсия-Хереро.

“Високият потенциал за растеж на САЩ за момента се изплаща и дефицитът се покрива с лекота”, коментира тя.

По отношение на дигиталния долар експертът посочи, че много ще зависи от това как той ще бъде замислен. Тя обясни, че голямо значение имат различните степени на неприкосновеност на дигиталните валути.

Целия разговор вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Ad hoc виж още

Коментари

Финанси виж още