IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

100 дни на пълни обороти: Мандатът на Байдън досега

Дали той ще се присъедини към престижната малка група президенти, оставили отпечатък в американската история? Възможно е, но е рано да се каже

08:40 | 28.04.21 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg</em></p>

Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg

Той се целеше нависоко. Движеше се бързо. Изненада недоброжелателите си и някои от привържениците си. За 100 дни Джо Байдън, 46-ият президент на САЩ наложи своя стил.

Без бомбастични действия, верен на обичайния си тон на съпричастност и фамилиарност, човекът, избран с обещание за спокойствие след бурята Тръмп, върви с големи крачи напред, пише в цитиран от БТА анализ за AFP Жером Картийе.

Подиграван заради неговите колебания и гафове? Той показва дисциплина, а комуникацията му е грижливо премерена. Противопоставя се на Владимир Путин и Си Цзинпин с формулировки, които удрят право в целта (за китайския си колега заяви: "Този човек няма нито една демократична кост в скелета си").

Обвиняван, че му липсва издръжливост? Най-възрастният президент в историята поставя рекорд след рекорд във ваксинирането (вече са поставени над 200 милиона дози). Само за няколко седмици беше одобрен планът за подкрепа на икономиката на стойност 1,900 милиарда долара и същевременно той предложи и друг за инфраструктурата, на същата стойност.

"Той беше подценен, но това се обяснява донякъде с кариерата му. Докато е бил сенатор, винаги е предпочитал прагматизма и промяната с малки стъпки", обяснява за AFP Джулиън Зилайзър, преподавател по история в Принстънския университет.

"Дори по време на кампанията си, той възхваляваше умереността и нормалността. По определен начин промени стратегията си към повече смелост. Това е стратегия, която от политическа гледна точка, беше печеливша".

Президентство без драми

Придържайки се към един семпъл стил, той редовно вади от джоба на костюма си картонче, на което са написани основните данни за пандемията, сред които и броят на смъртните случаи.

Заобиколен от единен екип, той представя образа на президентство без драми и скандали. Обявеното разцепване на Демократическата партия не се състоя. Лявото крило даде няколко признаци на нетърпение, но продължи да подкрепя "Джо".

Всекидневно Белият дом представя картината на една "добре смазана машина", ако заимстваме фразата, използвана от Доналд Тръмп, за да опише, по странен маниер, хаоса, царящ в коридорите на престижното Западно крило по време на мандата му.

На международния фронт Джоузеф Робинет Байдън младши също бързо зае позиция.

Неговата "среща на върха за климата" - виртуална, но добре организирана, отбеляза зрелищно завръщането на САЩ (America is back) в дипломатическата игра, от която предшественикът му се оттегли с гръм и трясък.

Едва завършила тази голяма проява, в събота той спази емблематично обещание от предизборната си кампания: произнесе думата "геноцид" докато говореше за смъртта на милион и половина арменци, избити от Османската империя през 1915 г.

Никой от предшествениците му не беше се осмелил, опасявайки се от бурна реакция на Турция: Барак Обама също се беше ангажирал да го направи, но даде заден ход, след като влезе в Овалния кабинет.

Ограничено мнозинство

Като врял и кипял във Вашингтон обаче, той знае, че най-трудното тепърва предстои.

Неговото ограничено мнозинство в Конгреса е уязвимо: то поставя шепа сенатори демократи, като Джо Манчин, в позицията на изключително могъщи арбитри.

Неговият план за инвестиции в инфраструктурата и досега остава само проект. Скоро ще бъдат насрочени обсъждания, но изходът от законодателната битка е несигурен.

По въпроса за огнестрелните оръжия, както и по изборните закони, неговото безсилие скоро може да се прояви по драстичен начин.

И накрая, по щекотливия имиграционен въпрос, от идването си на власт Джо Байдън е в отбранителна позиция. Белият дом изпадна в затруднение, разкъсван между обещанието за "по-хуманна" миграционна политика и кризата на мексиканската граница, с пристигането на хиляди мигранти.

В сряда, в навечерието на символичните 100 дни, той ще произнесе първата си общополитическа реч пред Конгреса в най-гледаното телевизионно време.

Неговата говорителка Джеk Саки обеща реч, концентрирана върху децата, образованието, здравеопазването, "приоритетите на средната класа". Като в сърцевината на изложението ще е увеличение на данъците за най-богатите американци.

В лагера на демократите машината е форсирана, а ласкателните сравнения, понякога прибързани, се множат.

Някои споменават Франклин Д. Рузвелт (ФДР) и дързостта на политиката на Новия курс, за вдигане на крака на страната, затънала в Голямата депресия. Други цитират Линдън Бейнс Джонсън (ЛБДж), който се възползва от задълбоченото си познаване на всяко от "зъбните колелца", задвижващи Конгреса, за да промени правилата на играта в американското общество.

Дали Джо Байдън ще се присъедини към престижната малка група президенти, оставили отпечатък в американската история?

"Възможно е, но е твърде рано да се каже", изтъква Джулиън Зилайзър.

Отсреща, лишен от акаунта си в Туитър, но най-вече от мощния мегафон на президентството, за момента Доналд Тръмп никакъв не се чува. Неговите гневни, почти всекидневни съобщения, изпадат в празното пространство.

Сякаш, за да каже по-ясно, че страницата вече е обърната, Джо Байдън почти никога не поменава своя предшественик милиардер.

Но "бившият човек", както той го нарече преди няколко седмици, остава изключително популярен в републиканския лагер. Възможно е той да нададе глас с наближаването на междинните избори в края на 2022 г., когато Джо Байдън ще поеме рискове.

Оттук и желанието на Байдън да нанесе силен удар ("go big") в началото на мандата си, докато разполага с всички лостове на властта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 8
georgi_shum
преди 2 години
В пъти по добре е от Тръмп, това е важното. Тръмп никога, в нито един момент не е имал одобрение от над 50 %.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 5
george353
преди 2 години
Апрувал рейтинга му е 57% което под средното от 60% за президент от ВСВ насам. Дисапрувал рейтинга обаче му е 37% и е втория най-голям такъв след Тръмп... ever. Не знам какви са му обороти, но ако скоро не ги вдигне съвсем ще изстине.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 6
khao
преди 2 години
еми кажи си де... кви са ти оборотите? :):)Ти си странна птица, хем против Раша, хем яко им кълвеш на опорките :):) ... абе има си дума, ама ще бъда политкоректен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
bgMan
преди 2 години
А какви са оборотите на човек, който си забравя репликите, думите, имената на близките си и длъжностите на подчинените си? Колко ли са пълни или празни и кой всъщност управлява САЩ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
100 дни на пълни обороти: Мандатът на Байдън досега Е то бива, то може, ама чак пък толкоз !!!!!Работническо дело - 2021
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
bgMan
преди 2 години
100 дни на безброй престрелки и убийства по улиците на САЩ. А уж Тръмп беше главният лош разделял нацията пък Байдън щял да я обедини и умиротвори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 5
michaelis23
преди 2 години
на Тъпанасторо са им платили както винаги да преписват простотии щот действителността в комунистическо Сашево си е филм на ужасите .... ебаго/да го/*** и у семплия мавзокейски стил .... xD
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 8
michaelis23
преди 2 години
направо супер е тия там са по зле и от Факултета, Филиповци и Люлин зети заедно ве .... Некролога е направо мечта .... :))Лос Анджелисhttps://***/sanya_florida/1063Филаделфияhttps://***/sanya_florida/1064
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още