IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианският парламент одобри плана за икономическо възстановяване

Италия ще получи 191,5 млрд. евро от ЕС между 2021 и 2026 година, 70 млрд. от които като безвъзмездни средства

09:38 | 28.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Драги по време на обсъжданията в Сената. <em>Снимка: EPA/MAURIZIO BRAMBATTI</em></p>

Драги по време на обсъжданията в Сената. Снимка: EPA/MAURIZIO BRAMBATTI

Става дума за всичко, става въпрос за съдбата на Италия: речта на министър-председателя Марио Драги, с която той представи Националния план за възстановяване и устойчивост в понеделник, може да се определи с това послание. С помощта на над 200 милиарда евро - голяма част от които от програмата за възстановяване на Брюксел Next Generation EU, страната иска да намери обрат към новия просперитет.

Премиерът заяви, че ще се решава нищо по-малко от „живота на италианците" и ролята на Италия в международната общност, „нейното доверие и репутация като основателка на Европейския съюз и главен герой на западния свят".

Италия ще получи 191,5 млрд. евро от ЕС между 2021 и 2026 година, 70 млрд. от които като безвъзмездни средства, почти 121 млрд. като заем, финансиран чрез съвместни европейски облигации, а правителството добави още 30 млрд.  евро от националните бюджетни средства, предава DPA. 

Късно през нощта италианският парламент гласува резолюцията на управляващото мнозинство в подкрепа на най-големия дългосрочен план за икономическо развитие на Италия на стойност близо 250 млрд. евро.

Проектът беше одобрен от 224 членове на горната камара, 16 депутати гласуваха против, 21 се въздържаха, според данните от гласуването.

В речта си Драги коментира и текущите данни за положението на Италия без украса: 120 хил. смъртни случая от Covid-19, отрицателен ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) през 2020 г. от почти минус 9%, намаляване на отработените часове с 11% и нарастване на абсолютната бедност, която сега засяга почти 10% от населението.

Сякаш това не беше достатъчно, страната вече беше в лошо състояние, както обясни правителственият глава. От 1999 г. до 2019 г. БВП на Италия е нараснал само със 7,9%, докато Германия отчита увеличение с 30%, Франция с 32%, а Испания - с цели 43,6%. Липсата на частни и публични инвестиции, почти никакъв ръст в производителността на труда, милиони неактивни, безработни млади хора, много нисък процент на заетост сред жените в сравнение с ЕС и постоянното разделение на Италия с хронично изоставащия Юг увеличават имиджа на една застояваща държава, която е заплашена да не успее да настигне Европа в средносрочен план.

Но сега епохалният план за реконструкция трябва да доведе страната до повратната точка. Не става въпрос за разпределението на социални придобивки, а за огромна инвестиционна програма, която правителството подразделя на шест „мисии". Мисия номер едно е „дигитализация, иновации, конкурентоспособност и култура“ с почти 50 млрд. евро. Тя се занимава например с широкообхватно широколентово покритие на интернет, насърчаване на частни инвестиции в „Индустрия 4.0“ и цифрово надграждане на публичните администрации.

Почти 70 млрд. евро трябва да се влеят в „Зелената революция и екологичната реконструкция“ като втора мисия - от енергоспестяващо обновяване на сградния фонд  до енергиен преход, от борбата с ерозията на ландшафтите до укрепването на екологичното земеделие. Други 3 млрд. евро са планирани в мисия 3 за разширяване на високоскоростната железопътна мрежа, която трябва да обвърже юга по-тясно с останалата част от страната, а 30 млрд. евро ще са за научни изследвания и образование и по-добра мрежа между университети и компании.

В главата „Социално сближаване“ трябва да бъдат укрепени структурите за назначаване на работа, както и да се разшири осигуряването на детски ясли и детски градини, за да се улесни достъпът на жените до пазара на труда. И накрая, мисия шест запазва 20 милиарда евро за укрепване на общественото здравеопазване.

Във всички мисии предимно жени, млади хора и югът (за който са предназначени 40 процента от средствата) ще се възползват от мерките. За да влезе в сила този повече от амбициозен план, правителството иска да прокара паралелно и голям пакет от реформи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още