IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондонското Сити прави планове за живота след COVID

Предприемачи предвиждат превръщането на празните офиси с жилища и търговски площи

10:50 | 28.04.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Лондонското Сити прави планове за живота след пандемията, пише Bloomberg.

Предприемачи в рядко населения квартал обявиха планове да изградят най-малко 1500 жилища през идното десетилетие, като в същото време проучат нови начини за преустройство на празните площи. Те вече обявиха амбиции да разработят 122 500 кв. м търговски площи през идните 15 години.

Предложенията бяха направени, след като блокадите засилиха ожесточените дебати за бъдещето на работата, карайки някои банки във финансовите квартали Square Mile и Canary Wharf да ускорят плановете си да се освободят от офис площи. Свободните площи в Ситито са нараснали със 70% от началото на пандемията до 1,1 млн. кв. м, сочат данни на консултантската компания Savills.

„Лондон остава водещ финансов център в света, но също така знаем, че за да остане такъв, трябва да се адаптираме“, коментира Катрин МакГинес, президент на политическия и ресурсен комитет към City of London Corporation, по време на виртуално събитие на Bloomberg.

„Преустройваме Square Mile за новото нормално и ръста след този труден период, за да стане по-добър и по-силен от всякога“, изтъкна тя.

Постоянните жители на Ситито са около 8 хил. спрямо около половин милион служители, които оживяваха улиците му от понеделник до петък преди пандемията.

Акцентът върху повече жилища и пазаруване не означава, че в Ситито вече няма да се строят нови офиси – девет нови кули са на етап строеж или планиране, сочи доклад.

Но The Corporation изпраща твърдо послание – Ситито вече не е само площадка за банкери. Компанията започва петгодишна маркетингова кампания, която може да насърчи вечерни събития като фестивала на изкуствата Nuit Blanche в Париж или дни без автомобилно движение през летните уикенди. Празни или слабо използвани площи също може да бъдат отдавани евтино на служители в творческите индустрии.

Посетителите харчеха 2 млрд. паунда (2,8 млрд. долара) в квартала на година, подкрепяйки 34 хил. работни места в секторите на културата, развлеченията, хотелите и ресторантите и търговията на дребно.

The Corporation ще се стреми да привлече и по-малки фирми с голям потенциал, включително технологични компании и сектори, които по традиция не са привлечени от Ситито като биотехнологии. Има планове и за осигуряването на 5G технологията в квартала.

„Всеки град в света ще мисли за тези неща. Навлизаме в много дългосрочна нова глава и ще ни трябва известно време, за да я осмислим“, коментира Дани Лопес, главен изпълнителен директор на компанията за киберсигурност Glasswall Solutions.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
Централизация. Всичко на едно място. Не е единствения град с такава цел и други градове имат планове още преди измислената пандеями за подобна схема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Лондонското Сити прави планове за живота след COVID Нищо подобно. Плановете вече отдавна ги има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още