IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава се американска инвазия в британския хотелски сектор

Редица американски хотелски оператори очакват, че културните туристи от чужбина и местните жители, които отново искат да пътуват, ще запълнят стаите

12:30 | 04.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Британските хотели очакват повече посетители след ужасната 2020 г. Редица американски оператори на луксозни или бутикови хотели в САЩ са готови да навлязат на пазара, пише Wall Street Journal.

Mondrian, NoMad и Graduate са сред брандовете, които планират да отворят нови имоти във Великобритания през лятото. Те очакват, че миксът от културни туристи от чужбина и местни жители, които отново искат да пътуват, ще запълни стаите им.

„Луксозните пътувания винаги ще гравитират към Лондон“, коментира Чади Фархат, главен оперативен директор на базираната в Лос Анджелис SBE Entertainment Group. „Лондон остава процъфтяваща и глобална столица на изкуствата, културата, архитектурата, храните и напитките и търговията“, допълва той.

Неговата група планира да отвори Mondrian Hotel със 120 стаи в източния квартал на Лондон Шордич това лято, като цените на стаите достигат до 1099 паунда (1500 долара) на нощувка.

Graduate Hotels, базиран в Чикаго оператор на 30 хотела в американски колежански градове, съобщи, че скоро ще отвори първите си обекти в Европа в английските университетски градове Оксфорд и Кеймбридж. Главният изпълнителен директор Бен Уеприн смята, че британците, които нямат възможност за пътуват в чужбина това лято, ще изберат ваканция в родината.

Британските хотели бяха изправени пред по-тежка 2020 г. от американските. Хотелиерите във Великобритания преминаха през месеци на пълно или частично затваряне, наложено от правителството.

Компанията за данни STR съобщава, че нивата на заетост в британските хотели миналата година са достигнали 40,4%. То е малко по-ниско в сравнение с 44,1% в САЩ, но е малко по-добро представяне, отколкото в Германия, където заетостта намаля до едва 31,9%. Приходите от налична стая на британските хотели миналата година също намаляха значително – с около 60% в сравнение с 2019 г. Приходите на американските хотели се свиха с 47% през същия период.

Хотелите в Лондон с по-умерени цени на стаите регистрираха малки загуби през 2020 г. Използването на много от тях остава ограничено от здравни работници и други служители в съществени сектори или бяха принудени да се превърнат в карантинни хотели. Но заради пандемията голяма част от бизнес пътуванията пресъхнаха и нанесоха удар на луксозните имоти. Луксозните хотели в Лондон са регистрирали средни загуби от 35 паунда на нощувка от стая, сочат данни на консултантската компания Knight Frank.

Уил Дъфи, ръководител за Европа, Близкия изток и Африка на хотелите в консултантската компания JLL, казва, че регионалните хотели, обслужващи местни туристи, ще се върнат най-бързо към печалба. Бизнес хотелите и луксозният сектор в Лондон, които са зависими от пътуващите от Северна Америка и Близкия изток, ще се нуждаят от повече време, допълва той.

Според Джулиан Кемп, старши директор в CBRE, бързата програма за ваксиниране на Великобритания може да помогне за връщането на туристите в страната по-бързо, отколкото в другите държави. „Въпросът е дали някои от въздушните ни коридори ще отворят преди някои европейски коридори“, отбелязва той.

Кемп обаче не смята, че международните пътувания ще се върнат към нормалност до 2022 г. Когато това се случи, трябва да се следят пътуващите по работа, допълва той.

Кемп също вярва в луксозните хотели. „Всички статистически данни… показват колко много са спестили хората през последните 12 месеца. „Те ще искат да излязат и да имат тези преживявания“, отбелязва той.

Един от възползвалите се от тази тенденция може да е Sydell Group. Базираният в Ню Йорк хотелски оператор планира да отвори NoMad Hotel с 91 стаи в Ковънт Гардън с цени на стаите от 455 до 2495 паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още