IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в САЩ ще стихне през втората половина на годината

Ценовият натиск вероятно ще избледнее с ускоряването на ваксинацията, разтикването на веригите за доставка и отслабването на покупките на трайни стоки

09:05 | 03.05.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

През следващите няколко месеца инвеститорите трябва да очакват коригиране на потребителските цени в САЩ, което ще се усети като трайна промяна в инфлацията, пише за Financial Times Тифъни Уайлдинг, икономист за Северна Америка в Pimco.

Индексът на потребителските цени за март потвърди първата стъпка от тази очаквана корекция, като основната инфлация се покачи с 0,3% на месечна база. Данните за април и май могат да бъдат подобни. Основната инфлация вероятно ще се ускори до 3,5% на годишна база през май - най-бързият темп от десетилетие.

По-високите цени на суровините, блокажите в търговията и прогнозите за най-бърз темп на растеж от 40 години допринесоха за опасенията от прегряване, което може да настъпи със засилване на икономическата активност заедно с по-добрата перспектива за общественото здраве.

Изглежда, че финансовите пазари калкулират шанса Федералният резерв на САЩ да бъде по-агресивен с повишаването на лихвените проценти, отколкото сигнализира в момента.

Но с допълнителното нормализиране на икономиката през втората половина на 2021 г., очакваме растежа на реалната икономическа активност и цените да се забави, като смекчи годишния темп на инфлацията. Ценовият натиск вероятно ще избледнее с ускоряването на ваксинацията, разтикването на веригите за доставка и отслабването на покупките на трайни стоки.

Очакваме да видим основният индекс на потребителските цени (CPI) в края на годината на ниво от под 2% на годишна база. Въпреки че се очаква той да се ускори до 2,2% през 2022 г., промените в индекса означават, че предпочитаната от Фед мярка за цените - личните потребителски разходи (PCE) - ще изостане. Това може да е всичко, от което пазарите се нуждаят, за да смекчат очакванията си за по-затегната политика на централната банка.

Фед прогнозира основна инфлация на PCE от 2,2% в края на тази година, с 0,5 процентни пункта над нашата прогноза. Въз основа на коментарите на членовете на комисията за определяне на политиката изглежда, че Фед очаква малко по-голям времеви лаг между момента, когато предлагането се възстанови след пандемичните сътресения и ускоряването на търсенето.

Въпреки че перфектна буря от фактори допринесе за глобалните затруднения във фабриките и  при доставките, голямата част от увеличението на цените заради тези проблеми вероятно вече се е случила и ние сме скептични, че ситуацията ще се влоши достатъчно, за да придвижи основната инфлация с 0,5 процентни пункта над това, което очакваме през следващите месеци.

Последна актуализация: 16:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 0
vzhekoff
преди 2 години
Саме не сте казали в края на коя година. Печатайте трилиони и обяснявайте как нямало да има инфлация. Вие изобретихте вечния двигател.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Как да стане с тая инфлация с тия броячи долу >
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
https://usdebtclock.org/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Инфлацията в САЩ ще стихне през втората половина на годината По-голяма вувузела - здраве му кажи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още