IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед ще запази търпение пред подобряващите се икономически данни

Очаква се централните банкери да не предприемат никаква промяна на този етап

15:58 | 28.04.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Срещата на Федералния резерв тази седмица вероятно ще бъде последната, преди на централната бака да ѝ се наложи да обясни кога и как ще започне да отменя извънредните политики, въведени за борба с пандемията, съобщава CNBC.

Очаква се служителите на Фед да не предприемат никакви действия за промяна на този етап. Въпреки това е вероятно те да признаят белезите за положителен импулс в икономиката. Очаква се председателят на Федералния резерв Джером Пауъл да запази тона за агресивна икономическа подкрепа, въпреки че напредващите ваксинации подобриха перспективите за възстановяване, пише Bloomberg.

Федералният комитет за отворен пазар (FOMC) с почти пълна сигурност ще задържи лихвените проценти близо нула след края на двудневното политическо заседание в сряда и ще повтори обещанието да продължи да купува облигации с настоящия темп от 120 млрд. долара на месец. Комитетът ще направи изявление в 14:00 местно време във Вашингтон, а Пауъл ще проведе брифинг за пресата 30 минути по-късно. На тази среща няма да бъдат публикувани тримесечни прогнози.

„Фед се опитва да запази тона за ниски лихви, докато пандемията е заплаха“, каза Стивън Стенли, главен икономист в Amherst Pierpont Securities LLC. „Дотогава, те ще продължат да твърдят, че икономиката се подобрява, но трябва да видим повече доказателства за това. Все още не сме излезли от кризата“, обясни той.

В интервю за „60 минути“ по CBS, излъчено на 11 април, Пауъл каза, че американската икономика е в „точка на пречупване“, като икономическият растеж и създаването на работни места се ускоряват в отговор на ваксинациите и фискалната и парична подкрепа. И все пак той подчерта продължаващите рискове за перспективите, включително от нова вълна от Covid-19, добавяйки, че „Фед ще направи всичко възможно, за да подкрепи икономиката толкова дълго, колкото е необходимо, за да приключи възстановяването.“

Подобрените перспективи ще бъдат подчертани в правителствения доклад за брутния вътрешен продукт за първото тримесечие в четвъртък, който се очаква да покаже растеж от 6,9%, според икономисти, анкетирани от Bloomberg.

фед фед

FOMC вероятно ще потвърди плана си да започне да забавя закупуването на активи, след като бъде постигнат „значителен напредък“ към целите за заетост и инфлация. Инфлацията се ускори, а новите работни места се увеличиха с 916 000 миналия месец, но според банкерите напредъкът е далеч от целите.

Докато FOMC умишлено не разкрива детайли за критериите, които иска да постигне, икономистите, анкетирани от Bloomberg, очакват, че намаляването на покупките ще бъде обявено през четвъртото тримесечие, когато равнището на безработица е около 4,5%, а инфлацията е 2,1%.

 „FOMC ще поддържа стабилна траектория на срещата през април. Банкерите продължават да са твърдо ангажирани с политиките, които те въведоха през 2020 г., както за лихвените проценти, така и за покупките на активи. Разбира се, икономическите перспективи се подобряват в отговор на фискалните стимули и продължаващия напредък по отношение на ваксинациите. Въпреки това широк кръг служители продължават да бъдат търпеливи по отношение на всякакви намеци за предстояща нормализация на политиката“, коментираха икономистите на Bloomberg Economics.

Въпреки че инфлацията се ускори, комитетът може да пренебрегне нейното значение, което би било в съответствие възгледите на централната банка, че повишаването на цените през тази година ще отразява временни фактори като проблеми с доставките и спад на цените отпреди година, когато пандемията ни връхлетя.

Очаква се прогнозните насоки в изявлението относно изкупуването на облигации и лихвените проценти да бъдат непроменени, отразявайки целите на комитета за постигане на пълна заетост и известно ускоряване на инфлацията преди вдигане на почти нулевите лихви.

Пауъл би могъл да наблегне на новата рамка на паричната политика на FOMC, одобрена миналия август, като обясни защо Фед не е готов да отговори на подобряването на данните. Той вероятно ще подчертае целта да се осигури по-приобщаващ пазар на труда, в който малцинствата и работниците с ниски доходи участват в нарастващата заетост.

„Те искат да видят ръстове във всички видове демографски данни, включително натиск върху заплатите, който идва с пълна заетост“, каза Гас Фошер, главен икономист в PNC Financial Services Group. „Все още има големи слабости на пазара на труда. Все още има дълъг път за извървяване с 8 милиона работни места по-малко, отколкото преди пандемията“, добави той.

Пауъл отказа да говори директно за желанието си за втори мандат като председател на Фед, докато настоящият му мандат не изтече през февруари 2022 г., въпреки че каза, че обича работата, създавайки впечатлението, че би се радвал да остане начело на Фед. Около три четвърти от икономистите, анкетирани от Bloomberg, вярват, че президентът Джо Байдън ще му предложи тази възможност.

фед фед

Пауъл би могъл да бъде попитан и за желанието на централната банка на Канада да започне да отнема крака си от газта, тъй като икономическото възстановяване на страната от кризата с коронавирус се ускорява и дали това подчертава риска от поддържането на стимулите твърде дълго. Въпреки че той може да избере да направи паралел между условията в САЩ и северната им съседка, както и различията с политическата рамка канадската централна банка, централните банки не обичат да коментират политиките си, така че той може просто да избегне въпроса“, каза Джонатан Райт , професор по икономика в университета "Джон Хопкинс" и бивш икономист на Фед.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още