IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания работи по ваксинационен паспорт, за да подкрепи пътуванията

Удостоверенията за ваксиниране се превръщат в ключов стълб в усилията за стимулиране на европейския туризъм през лятото

22:36 | 28.04.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Великобритания работи по дигитален ваксинационен паспорт срещу COVID-19 в момент, когато рестартирането на пътуванията в Европа набира скорост, предава Bloomberg.

Британската инициатива, обявена в сряда от министъра на транспорта Грант Шапс, се основава на съществуващо приложение на Националната здравна служба, което ще бъде адаптирано, за да помага на пътуващите да доказват, че са си направили ваксина или са дали отрицателен резултат за вируса. Съобщението беше направено ден след като Франция започна тестови полети на кратки разстояния с приложение за проследяване, което е подобрено, за да включва документи за ваксини и тестове при полети на кратки разстояния.

„По отношение на удостоверението за ваксиниране мога да потвърдя, че работим върху приложение на Националната здравна служба. Това ще бъде приложението на службата, което се използва от хората при запазване на час“, каза Шапс пред Sky News.

Паспортите за ваксиниране се превръщат в ключов стълб в усилията за стимулиране на европейския туризъм за пиковия сезон през лятото. Преди време Великобритания съобщи, че обмисля подобни паспорти преди повторното отваряне на 17 май, а ЕС цели да въведе дигитални пасове до юни, след като правителствата постигнаха сделка по техническите стандарти по-рано този месец.

По време на виртуална среща в сряда германският канцлер Ангела Меркел и китайският й колега Ли Къцян обсъдиха използването на удостоверения за ваксиниране като начин за подкрепа на пътуванията, както и съвместната работа за смекчаване на последиците от пандемията, съобщи германското правителство в комюнике.

Макар че Великобритания трябва да остане предпазлива и да защити придобивките от разпространението на ваксините, настоящите данни „продължават да изглеждат добре“ за повторно отваряне на пътуванията, изтъкна Шапс.

Международни полети

Министърът заяви пред Times Radio, че ще председателства среща на колегите си от Г-7 идната седмица, на която ще обсъдят международна координация в признаването на ваксинационните паспорти.

В рамките на Европа Гърция вече започна да смекчава ограниченията за пътуване в някои страни, включително страни членки на ЕС, а пълната отмяна на ограниченията за международни туристи е планирана за 15 май.

Великобритания, заедно с Германия, е най-големият източник на посетители на слънчеви средиземноморски дестинации. Тя трябва да обяви Зелен списък със страни, в които пътуванията с цел развлечение ще бъдат разрешени от началото на следващия месец.

Испанският министър на туризма Фернандо Валдес Верелст каза пред таблоида The Sun в сряда, че британците ще получат разрешение да се върнат в страната му от юни, след като бъде постигнато споразумение за взаимно признаване на ваксинационните паспорти. Туризъм Туризъм

Шапс заяви, че не може да коментира конкретно за Испания преди планираното съобщение през май.

План на ЕС

След одобрението от правителствата на плановете на ЕС на 14 април Европейският парламент ще приеме позиция по предложенията на Европейската комисия в сряда. Ще последват нови преговори преди да бъде постигнато споразумение по окончателната формулировка на правилата идния месец.

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс каза пред ЕП, че депутатите трябва да предприемат бързи действия, за да позволят пътуванията в блока да бъдат възобновени през лятото. Той предупреди да се не приемат строги правила за ваксинационните удостоверения.

Френският министър на транспорта Жан-Батист Джебари каза във вторник, че ваксинационният паспорт в страната, който вече има около 15 млн. потребители като приложение за проследяване на COVID, се използва при полети между Париж и средиземноморския остров Корсика.

Тестът ще бъде разширен за полети на Air France-KLM до отвъдморски територии идната седмица, а след това и за някои съседни страни. Водят се разговори и с Великобритания за двустранни споразумения за пътуване. Предстоят и преговори със САЩ, уточни Джебари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 1
penman
преди 2 години
Лудите никога не спят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
penman
преди 2 години
Мии тоалетните и не се опитвай да симулираш мисловна дейност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
michaelis23
преди 2 години
добре че се изнесоха тия нeщacтници и повече ако може да не преписвате за тех нит да чуаме нещо за тия, освен бабичката кат гушне букета да напрайм едно парти ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
neon7
преди 2 години
Случайно ли плановете за вaкcинални паспорти започнаха 20 месеца преди пандемията?https://***.otizvora.com/2021/04/13405/sluchayno-li-planovete-za-vakcinalni-pasporti-zapochnaha-20-mesetsa-predi-pandemiyata/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
neon7
преди 2 години
ID2020 Alliance: Global Mandatory Vaccinations + Biometric ID Integrationhttps://eclinik.net/id2020-alliance-global-mandatory-vaccinations-biometric-id-integration/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Удостоверенията за ваксиниране се превръщат в ключов стълб в усилията за стимулиране на европейския туризъм през лятото*** на туризма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
neon7
преди 2 години
Who controls the British Government response to Covid19?https://***.ukcolumn.org/article/who-controls-british-government-response-covid19-part-one
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още