IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България да внася "Спутник V" преди ЕК, реши здравната комисия в НС

За да стане факт това, са нужни промени в Закона за лекарствата, както и одобрението в пленарна зала

17:13 | 28.04.21 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Парламентарната здравна комисия одобри предложението на БСП за внос на руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник V".

Според проекта на решение, приет днес, Народното събрание трябва да възложи на Министерския съвет да предприеме всички необходими действия за осигуряване на ваксината и достъп на българските граждани до "Спутник V“ още преди да бъде одобрена за употреба от ЕМА и Европейската комисия.

Решението бе взето след оспорван дебат с участието на депутати, експерти и представители на съсловните организации. Председателят на комисията Александър Симидчиев предложи да се възложи на Министерски съвет да предприеме първи стъпки за проучване на възможностите за прилагане на ваксината "Спутник V" след получаване на разрешение на ЕМА, което бе отхвърлено.

„На практика така се преповтаря решението на миналия парламент, това няма да доведе до решение на проблемите ни независимо от твърденията, че имаме достатъчно ваксини", заяви проф. Михайлов.

Предложението на БСП получи подкрепата на "Има такъв народ".

От ГЕРБ обявиха, че няма да гласуват за предложението, тъй като то повтаря вече проведена дискусия при предходното обсъждане на въпроса в 44-ото Народно събрание. 

Искането на левицата вече беше отхвърлено веднъж от предишния парламент. Преди месец парламентарната здравна комисия на предходното Народно събрание не прие внесеното от левицата предложение за купуване на „Спутник V“.

Според директора на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов законодателството ни в момента не позволява използването на ваксината у нас, преди тя да бъде одобрена от ЕМА.

Съгласно действащото в България законодателство, което е хармонизирано с европейското, за да се разпространява лекарствен продукт у нас, той трябва да е разрешен за употреба чрез централизирана процедура. Тя е задължителна за определени продукти, в които попадат и ваксините срещу COVID-19, поясни той, като посочи, че разрешение за употреба се издава след задълбочена оценка за безопасността и ефективността от Европейската агенция по лекарства, повтори и Костадин Ангелов.

Според него ако се приеме това решение, ИАЛ няма капацитета да извърши оценка за безопасността на ваксината.

Министерството на здравеопазването не е против "Спутник V", проблемът е законов на национално ниво, заяви министърът в оставка.

Даниела Дариткова от ГЕРБ посочи, че е нужна и промяна в няколко други закона, което досега не е направено. От БСП се ангажираха да предприемат нужните стъпки за това. „Ако се прецени, че внасянето на „Спутник V“ е в интересите на нацията, сме готови да внесем проект за нормативни промени", категоричен бе проф. Михайлов.

Проф. Георги Михайлов припомни, че България е на последните места по ваксинация и действията на правителството не са довели до желаните резултати. Страната ни продължава да е на последно място по брой ваксинирани лица на 100 души население в ЕС, заяви той. И подчерта, че европейски държави са предприели решения да прилагат руската и китайската ваксини.

Ангел Кунчев заяви, че опитът на Сърбия и други страни, които прилагат ваксината, е много добър. В Словакия обаче той е довел до правителствена криза. Турция се е отказала от ваксините, а днес Бразилия също се е отказала да я закупи, защото са установили, че вирусът се размножава в човешкото тяло и това е опасно, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 1
infos700
преди 2 години
Финансова институция ви помагаМожете да получите парите си от заем от насЗа всички ваши парични заеми.Ние предлагаме нови заеми на частни лица и търговски организации прилихва от 3%.Предлагаме заеми до 400 000 000 евро.Моля, свържете се с нас за повече информация.Имейл: 1:infos.kredit700***gmail.comИмейл 2:financial.service.group01***gmail.comWhatsApp: +33 7 55 17 86 25Благодаря ти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 1
shinawatra
преди 2 години
***, пак ли ти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
shinawatra
преди 2 години
***, пак ли ти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 5
bgMan
преди 2 години
В ЕС има консултации да се забранят абсолютно всички векторни ваксини, когато нивото на ваксинираните премине 70%.От здравната комисия са национални предатели. Личи си че Русия е основният спонсор на БСП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 4
evlogi
преди 2 години
Аз нямам против да се доставя Спутник в България, но тук в най-скоро време проблемът няма да е в липсата на ваксини, скоро ще плуваме във ваксини, проблемът ще е съвсем другаде-няма да има мераклии за ваксинация, понеже умното българско население предпочита да поеме съвсем реалният риск да се гътне от Ковид 19 пред ужасяващата перспектива да вдигне температура за ден два( и то и това е доста хипотетично, аз лично даже зачервяване не получих.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 11
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Мeкepeнцата от Бесепе отново доказаха на кой служат.Слyгинаж нещастен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 10
Един Българин
преди 2 години
Народът няма желание за ваксини, но БСП и ИТН ще внасят от Русия, защо?Защо именно , когато целият западен свят се кара с тях заради простотията им в Чехия.ГЛАСУВАЙТЕ за да изчезнат *** от БСП, ГЕРБ а явно и ИТН нещо не са в час.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 3
многодобре
преди 2 години
.....същата е. Днес товарят такава за Индия. Не виждаш по-далече от носа си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 4
khao
преди 2 години
може и дано стане така... даже според мен прехода официално ще завърши когато тази партия отиде в историята ни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
А може ли по идеологически причини юли август да са четвърта политическа сила?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още