IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотният пазар в Майорка понася тежък удар заради пандемията

Пазарът на по-големи и скъпи имоти показва известна устойчивост на фона на ръста на бедността и безработицата на острова

16:18 | 30.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Миналия месец Джулиан Тиеце купил модерна вила с четири стаи в малкия плажен курорт Са Кома на източното крайбрежие на Майорка. Живеещият във Франкфурт адвокат пътувал до испанския остров шест седмици по-рано, за да огледа имоти – германците могат да летят след негативен PCR тест за COVID-19, след което се е завърнал, за да финализира покупката, пише Financial Times.

„Мислехме да увеличим размера на апартамента ни в града, но решихме, че вместо това сега е идеалното време да купим ваканционен дом в Майорка“, споделя 42-годишният мъж. „Има много полети от Франкфурт, а ние идваме на ваканция на острова всяка година. Помислих си, че пандемията може да свали цените, тъй като някои собственици ще бъдат принудени да продадат второто си жилище. Продавачът на нашия имот (обявен за продажба на цена от 1,1 млн. евро) много искаше да продаде“, допълва той.

Икономиката на средиземноморския остров е силно зависима от масовия туризъм, но след като прие 11,8 млн. посетители през 2019 г., броят им намаля с 66% през 2020 г., сочат данни на Туристическия борд на Майорка. Това лято също далеч няма да е нормално на фона на растяща бедност и безработица.

В момента съществува полицейски час от 23 до 6 ч., а ресторантите, където се сервира храна само навън, трябва да затварят в 17 ч., но могат да отварят отново между 20 и 22,30 ч. от понеделник до четвъртък.

Имотният пазар в Майорка понесе тежък удар. Миналата година на острова са отчетени 8982 продажби, което е спад с 27% спрямо година по-рано, сочат данни на министерството на развитието. Ограниченията за пътуване са попречили на голяма част от купувачите миналата година да достигнат както до континенталната част на Испания, така и до чужбина.

Но има данни, че пазарът на по-големи и по-скъпи имоти е по-устойчив. Средната продажна цена на жилищата през 2020 г. е била 303 415 евро, което е ръст с 14 на сто спрямо 2019 г., сочат данни на министерството на развитието. Средната цена на продадените жилища от агенцията за недвижими имоти Engel & Völkers, специализирана в продажбите на луксозни имоти, е била 1,64 млн. евро през 2020 г., което е ръст с 6% спрямо година по-рано.

Кризата убеждава някои собственици на жилища да преосмислят приоритетите си. „Хората се питат дали трябва да запазят ваканционния си имот в Майорка или да бъдат блокирани в апартамент в центъра на Мюнхен или Стокхолм. Как да подобрят качеството на живота си“, казва Флориан Хофър, управляващ директор на E & V, за когото немскоговорещите купувачи са съставлявали 63% от трансакциите в Майорка миналата година. Следват британците с 12 на сто и скандинавците с 6%. Само 8% от сделките с имоти на острова са били с испанци.

Чуждестранните купувачи в Майорка леко са увеличили пазарния си дял през 2020 г. – от 43 на 44%, сочат данните на министерството на развитието. Фактът, че германците можеха да летят до Майорка през част от миналата година обяснява това, казва Марк Притчард, директор на отдел продажби и маркетинг в строителната компания Taylor Wimpey в Испания, която започнала да продава имоти на чуждестранни купувачи чрез виртуални огледи.

Освен това купувачите се стремят да прекарват повече време на острова, казва Андре Максимилиан Хайдър, управляващ партньор в APM Mallorca, която строи самостоятелни вили или управлява реновации в първокласните квартали Son Vida и Port d’Andratx. „Нашите проджект мениджъри са напълно резервирани – от семейства, които са решили да се установят тук, и от собственици на ваканционни жилища, които искат по-голям дом“, допълва той.

Един от хората, стремящи се да създадат идеален дом за целогодишно използване, е Алекс Райли, президент на ресторантьорската група Loungers, базирана в Югозападна Англия. Имотът с пет стаи, който той купил през 2019 г. в Дея – красиво древно селище на хълм в Сера де Трамунтана на северното крайбрежие, е ремонтиран през 2020 г.

„Преустроихме го из основи“, казва мъжът. Той се надява да може да отлети за Майорка идния месец. „Обичаме Майорка. Като остров той е достатъчно голям, за да предложи голямо разнообразие от пейзажи и също така достатъчно различни неща за правене“, допълва Райли.

В Дея, известна с артистичното си наследство и драматичен пейзаж, собствениците на жилища и гостите, отсядащи в имоти под наем, остават за по-дълго време, казва Чарли Хил от компанията за продажби и наеми на имоти Charles Marlow. „Имахме много отменени отсядания в имоти под наем миналото лято, но след това много имоти бяха повторно резервирани през август и септември. Това лято хората резервират за период от три до четири седмици“, отбелязва Хил.

Пенсионерът Иън Нюкомб от Сътън Колдфийлд, Англия посещава ваканционния си имот с две спални в Кала д’Ор на югоизточното крайбрежие пет пъти в годината. Но след като е продал софтуерната си компания, той се установил в по-голям имот в по-скъпата югозападна част на острова, струващ 645 хил. евро.

Ограниченията заради Brexit да прекарва до 90 дни в Испания обаче малко са отнели от блясъка на плановете му за пенсионирането. „Работих усилено цял живот, а сега трябва да броя дните, в които ми е позволено да отида някъде. Затова смятаме да кандидатстваме за златна виза, която предлага неограничено пътуване до Испания“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още