IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американците летят повече и намаляват загубата на Boeing

Компанията обяви нетна оперативна загуба за шесто поредно тримесечие

19:56 | 28.04.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Boeing обяви по-малка тримесечна загуба в сряда на фона на увеличените доставки на самолети 737 MAX, които отразяват предпазлив скок на пътуванията по въздух след коронавирусната пандемия. Американският самолетопроизводител обаче е пострадал заради програмата си за президентски самолети Air Force One, предава Ройтерс.

Оптимизмът на растящия пазар на вътрешни пътувания в САЩ е неутрализиран от растящите притеснения заради вариантите на COVID в Индия и други страни, които помрачават възстановяването на индустрията.

Boeing е доставила над 85 пътнически самолета 737 MAX при поръчки за стотици, след като получи разрешение от повечето регулатори за връщането му в експлоатация в края на миналата година след две катастрофи с жертви. Това е помогнало да компанията да увеличи приходите и паричните си потоци.

Но самолетите на Boeing за полети на кратки разстояния продължават да са забранени на растящия китайски пазар, където компанията остава изложена на дългогодишното геополитическо напрежение, което продължава при американския президент Джо Байдън.

Нов проблем с приземяването, открит в някои модели по-рано този месец, също хвърлят сянка върху потвърдените неотдавна планове на Boeing да увеличи производството на 737 MAX до 31 самолета на месец до началото на 2022 г. Авиокомпаниите изтеглиха десетки 737 MAX от експлоатация в очакване на поправките.

Главният изпълнителен директор на Boeing Дейв Калхун каза пред CNBC, че не може да прогнозира кога проблемът при приземяването на 737 MAX ще бъде разрешен и изрази предпазливост относно Индия и дългосрочното възстановяване на международните пътувания.

Калхун обаче изтъкна, че Boeing ще се върне към положителен свободен паричен поток през 2022 г. и посочи признаци на възстановяване през 2021 г.

„Намираме се в точка на пречупване. Трафикът наистина е готов за ново избухване“, заяви Калхун.

Анализатори ще настояват Калхун да даде повече информация по редица технически и финансови предизвикателства и планове за потенциален нов пътнически самолет, който на конкурира Airbus.

Миналата седмица Boeing съобщи, че е променила изискванията си за пенсиониране от 65 на 70 години, за да позволи на 64-годишния Калхун да запази ръководния си пост.

Той цели да остане на поста до 70-годишна възраст, съобщават запознати източници. Решението му изненада мнозина в индустрията, които го смятат за краткосрочен мениджър на кризи.

Boeing потвърди и значително намаленото производство от пет самолета 787 на месец след консолидирането на производството в завода в Южна Каролина.

Компанията е изправена пред намалено търсене заради последиците от пандемията върху пътуванията на дълги разстояния и растящата цена на 787 заради производствени дефекти в десетки пътнически самолети.

Тя продължава да очаква, че ще достави първите 777X мини-джъмбо в края на 2023 г. въпреки предизвикателствата със сертифицирането и дизайна, а общото производство на новия 777X и на стария модел 777 трябва да бъде по два самолета на месец.

Американският самолетопроизводител обяви оперативна загуба от 353 млн. долара през първото тримесечие – шеста поредна тримесечна загуба, спрямо загуба от 1,70 млрд. долара година по-рано.

Boeing обяви загуба преди данъци от 318 млн. долара, свързана с президентските самолети Air Force One. По-рано този месец компанията заведе дело срещу доставчика GDC заради неизпълнена работа по интериора на два силно модифицирани самолета 747-8 Air Force One. GDC заведе контра дело с искане на обезщетение от 20 млн. долара за отмяната на договорите. GDC Technics поиска защита от фалит в понеделник.

През юли 2018 г. Boeing получи договор за 3,9 млрд. долара за изграждането на два самолета 747-8 за използване като Air Force One, които трябваше да бъдат доставени до декември 2024 г.

През тримесечието Boeing е завършила тест на двигателя на новата ракета на НАСА SLS и е започнала производството на нов тренировъчен самолет за американските военно-въздушни сили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
дядя вова , викам си ... ей , дядята ще да е пуснал некое смразяващо клипче с технологичен безаналогов скок на сухой в гражданската авиация , дето ще ликвидира окончателно ейрбъс и боинг на куп ... а то , пак тоя непоръбен пътък , дето храчи и плюе по усато колко е гадно там , ама си седи там , а не се връща в матушката ... що така прави този , как мислиш дядя вова ... ?! ... решил е да се прежали за благото да ни информираш от първа ръка ли ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Красота!https://youtu.be/hnUYfg5jWewИнфляция в США 80%! Рынок ЖИЛЬЯ - взрывной рост цен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още